Po zatym w Viscie po nacisnieciu CTRL+ALT+DEL, jedna z mozliwych opcji jest "pokaz menadzer zadan" (czy cos takiego),
faktycznie tylko mnie zmylila angielska wersja systemu i poźna godzina
po testach juz wiem cos wiecej
system w 90 % ma wolne zasoby
to sam firefox przy sciaganiu plikow tak sie zamula
odpalony IE zachowuje sie normalnie
firefox 2.0.0.14
Do sciagania uzywaj Opery albo wtyczki do firefoxa -> DownThemAll, nie bedzie wtedy ten drugi zamulac.
Co do Visty to pierwsze podejscie mialem w zeszlym roku na swoim domowym kompie -> Vista 32bit Ultimate -> wytrzymala 2 miechy.
Aktualnie w pracy mam drugie podejscie -> Vista Business 64 bit i musze przyznac ze daje rade jak na 3 tygodnie uzytkowania.
Jedna uwaga do Visty -> bez 2 GB ramu lepiej nie podchodzic do instalacji, na 1GB RAM ledwo ona chodzi (tzn. inaczej: sama Vista z 1GB RAM sobie radzi bardzo dobrze, gorzej jest z aplikacjami ktore na niej wtedy chcemy uruchomic ). Nie polecam jej tez montowac do laptopow z procesorami ULV Intela (te ultra mobilne i lekkie). Nawet z 2 GB RAMu normalna praca na takim sprzecie -> poczta, office, internet, filmy, prezentacje itp., raczej wprawia uzytkownika w konwulsje. Testowana byla zreszta na najmocniejszym ULV -> u7700 (two core, frequency 1,33 GHz, FSB - 533 MHz, L2 cache volume equal to 2mb).
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 11, 2008 08:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
nie jest tak rozowo, bo to notebook z serial ata , bez plyty instalacyjnej, z ukryta partycja recovery, w XP trzeba kombinowac z preinstalowanymi sterownikami do dysku, plus inne kwiatki
znaczna poprawa to by byla na linuksie, ktory przynajmniej obsluzy dual core, moja vista jest niestety 32 bit
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
nie jest tak rozowo, bo to notebook z serial ata , bez plyty instalacyjnej, z ukryta partycja recovery, w XP trzeba kombinowac z preinstalowanymi sterownikami do dysku, plus inne kwiatki
znaczna poprawa to by byla na linuksie, ktory przynajmniej obsluzy dual core, moja vista jest niestety 32 bit
Jakby Cie bardzo interesowalo to mam instalacyjna XP prof corporate + SP3 + zintegrowane sterowniki SATA
dzieki , na razie sobie odpuszcze, ale jak mnie vista zdenerwuje to sie zglosze
[ Dodano: Wto Cze 17, 2008 13:39 ]
zreszta i tak przesiadam sie na Fedore 9, robilem rozbudowe kompa i chwilowo zmuszony jestem do siedzenia na windzie
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Wysłany: Sro Cze 18, 2008 14:22
a ja siedzę głównie na MacOS i tak sobie czytam co tu wypisujecie...i dochodze do wniosku że dokonałem dobrego wyboru!!nie wiesza się, nie muli, wszystko działa, wirusów brak...bajka:)
i normalnie trafia mnie kiedy mam na win'a siadać..nie wiem jak linux, ale Mac jest godny polecenia..
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
a ja siedzę głównie na MacOS i tak sobie czytam co tu wypisujecie...i dochodze do wniosku że dokonałem dobrego wyboru!!nie wiesza się, nie muli, wszystko działa, wirusów brak...bajka:)
i normalnie trafia mnie kiedy mam na win'a siadać..nie wiem jak linux, ale Mac jest godny polecenia..
dobre dobre, sluchajcie, każdy system jest godny polecenia, zależy do czego. Do tego co akurat wyprawia standardowy "user" MacOS mu nie jest potrzebny chyba że ma kasy jak lodu i nie ma co z nią zrobic.
:) dobre dobre, sluchajcie, każdy system jest godny polecenia, zależy do czego. Do tego co akurat wyprawia standardowy "user" MacOS mu nie jest potrzebny chyba że ma kasy jak lodu i nie ma co z nią zrobic.
I się ciesz... Mam 64bitową Viste Ultimate i moim zdaniem porażka. Niby to Vista i to Vista jednak na 32 bitowej lata lepiej i na wszelkiego rodzaju dwurdzeniowcach, quadach jak i jednordzeniowych. Dobry RAM to podstawa. Min 2GB i chodzi to całkiem znośnie na Home Premium. Dla Home Basic tym bardziej wystarczy bo Basic nie ma pulpitu AERO, który trochę ramu bierze.
Mam 64bitową Viste Ultimate i moim zdaniem porażka.
A jakie aplikacje tam uruchamiasz? Bo jeżeli 32 bitowe to się nie dziw że muli bo system musi to emulować.
TomC napisał/a:
Dobry RAM to podstawa. Min 2GB i chodzi to całkiem znośnie na Home Premium.
Bo to niestety system zasobożerny Vista 64 bitowa będzie troszkę szybsza na procesorach 64 ale minimum 2GB ramu i aplikacje odpowiednie. Do tego obsługuje więcej pamięci (ponad 4GB).
_________________ Był R416Si '97 i zawsze pozostanie, lecz nie materialnie a duchowo...
Z tym obsługiwaniem pamięci to ja nawet mikroshitowi nie wierzę.
Wszędzie pisze, że systemy 32-bitowe nie widzą więcej pamięci niż 3GB. W skrajnych przypadkach do 3,5GB a jak ja osobiście praktykuję mając po 40 kompletów różnych pamięci, po 10 różnych płyt głównych i kilkanaście procesorów o dziesiątkach HDD nie wspominając, śmiem stwierdzić że jest inaczej.
Przykład: 2 rdzeniowy Intel, płyta DFI na P35, jakiś dysk, i 4GB ramu. Na XP Home widoczne jest 3.25GB, na Vista 32bit widoczne bez problemu 4GB. Brak konfliktów, wszystko lata. Dziś testowałem męcząc Colina Dirt i NFS Most Wanted. Taka praca
Co do szybkości Visty 64bit... Nie zauważyłem
Inny ciekawe stwierdzenie tłumów to takie, że XP Home nie widzi procesorów 4 rdzeniowych. Hmm.. mi na kilku instalkach widział, nawet procesy na rdzeniach były widoczne jako osobo wykonywane a nie jako klon.
Mi osobiście Vista podoba się ale jako Ultimate za jej uniwersalność w instalacji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum