Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Sie 2007 Posty: 94 Skąd: strzyżów
Wysłany: Sro Cze 11, 2008 18:12
z odpiętą sondą jest tak samo ale silnik jak by troszkę równiej pracował ale obroty sa tak samo niskie. Szarpanie podczas zmiany biegów również nie znika. Czujnik temperatury płynu 2 pinowy zmieniłem na nowy i nie pomogło. mam pytanie jeśli wypnę silnik krokowy to na pewno będzie problem z odpaleniem. jak mogę go sprawdzić bo jak jest silnik rozgrzany to włączenie klimatyzacji tylko nieznacznie powoduje podniesienie obrotów około 50 a następnie powrót do 900.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 11, 2008 18:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pon Cze 16, 2008 17:31
dziś wróciłem z diagnozy i tak
cewka ok, sonda lambda ok pracuje aż miło był jeden błąd czujnika temperatury błąd skasowany czujnik wymieniony, był błąd map sensora- nie wiem jak sprawdzić czy przeczyścić bo ten sensor to w puszcze zamknięty , oraz jeden błąd nie znany.
odczyt podczas pracy silnika bardzo dziwny
temperatura paliwa 200 stopni, temperatura powietrza 64 stopnie.
Nie wiem o czym to może świadczyć, co może być powodem.
Proszę o jakąś podpowiedz.
Gdzie szukać jeśli jest czujnika temperatury paliwa lub przyczyny tak wysokiej temperatury. Odczyt tych temperatur podczas jazdy cały czas stały bez zmian.
czy to możliwe że diagnoza i usunięcie takiej usterki to koszt od 300 bez części do 1200 z wymianą części.
[ Dodano: Sro Cze 18, 2008 21:20 ]
nadal bez zmian proszę o odpowiedz
Wysłany: Pią Cze 20, 2008 17:20
sytuacja wygląda tak
jak rano chce odpalić lub po pracy to jest taki problem:
1. kluczyk w pozycji II pompka pompuje paliwo potem start i nic dopiero po około 30 sekundach silnik łapie i obroty od zera powoli sie podnoszą do 1100.
2. jeśli zrobię tak kluczyk w pozycji II start i zaraz powrót do pozycji II i start to silnik łapie i obroty od zera do 1100.
Jak już odpali i wcisnę od razu pedał gazu to obroty zamiast rosnąc to spadają i tak go można zdusić. Jak już się zagrzeje to obroty spadają na w granicach 900 a 850 i wtedy reaguje prawidłowo na pedał gazu. Gdy silnik jest rozgrzany to pali za pierwszym razem ale po kilku godzinach postoju powtórka z rozrywki zostało wymienione kable, kopułka, palec, świece, filtr paliwa i powietrza, czujnik temperatury płynu 2 pinowy, silnik krokowy przeczyszczony, oleju nie bierze, płynu chłodzącego nie ubywa, w zbiorniczku wyrównawczym czysto. sam nie wiem gdzie mam szukać przyczyny tego problemu Proszę o pomoc.
Sonda rozumiem, że wymieniona, ale sprawdź ją jeszcze raz.
Sprawdź też, czy podciśnienie jest prawidłowo podłączone do komputera wtrysku (w środku jest czujnik). Chodzi o taki plastikowy wężyk idący od kolektora ssącego przez separator do komputera. Nie zaszkodzi też omomierzem pomierzyć ten wymieniony czujnik temperatury płynu.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Wysłany: Nie Cze 22, 2008 19:05
Jeszcze raz sprawdziłem czujnik temperatury sonda ok podłączenie wężyka podciśnienia ok, sprawdziłem cały jest szczelny. Po wykonaniu tych czynności nadal problem z zapaleniem. Ale dzisiaj jak zapalił to z baku zaczął wydobywać się dziwny dźwięk chrobotania "trrtrrtrrrtrrtrrrrrtrrrrrrtttrrtttrrrr" - mniej więcej tak to brzmiało . jak zapalił to nadal przy próbie przy gazowania silnik się dusił dopiero po 2 minutach pracy można było przy gazować. Mam związku z tym pytanie czy to nie jest przypadkiem problem z pompką paliwa że nie wyrabia, potem udałem się na przejażdżkę i tak do 3000 obrotów w miarę się kręci ale dalej to już ma problem od 3 biegu na 1 i 2 niema tego problemu. Jak na 4 biegu wcisnę pedał do spodu to można czekać żeby się zebrał ale jak troszkę odejmę to wtedy dopiero się zbiera.
Jakie ma oznaczenie pompa paliwa w moim roverku oraz jakiej firmy kupić.
Wysłany: Nie Cze 22, 2008 19:42
w bagażniku jest metalowa zaślepka ale po odkręceniu niema nic tak że z bagażnika niema dojścia ale czy pod tylnymi siedzeniami czasem nie jest bak przytwierdzony tylko jak podnieść te siedzenia.
potem udałem się na przejażdżkę i tak do 3000 obrotów w miarę się kręci ale dalej to już ma problem od 3 biegu na 1 i 2 niema tego problemu. Jak na 4 biegu wcisnę pedał do spodu to można czekać żeby się zebrał ale jak troszkę odejmę to wtedy dopiero się zbiera.
To może wskazywać na pompę paliwa.
Opis demontażu pompy znajdziesz w RAVE.
kerys napisał/a:
Jakie ma oznaczenie pompa paliwa w moim roverku oraz jakiej firmy kupić.
Fabio kiedyś polecał pompy firmy WALBRO (poszukaj w archiwum)
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Wysłany: Nie Lip 06, 2008 13:03
problem z odpalaniem nie znikną ale jeszcze mam jeden mały problemik potrzebuję rurki od serwo do rozdzielacza bo linka od sprzęgła mu zrobiła malutkie wcięcie i boje się że może pęknąć. Proszę o informację czy taka rurka to jest uniwersalna czy musi być kupiona do konkretnego modelu samochodu. Jaki koszt może być tego elementu.
potrzebuję rurki od serwo do rozdzielacza bo linka od sprzęgła mu zrobiła malutkie wcięcie i boje się że może pęknąć. Proszę o informację czy taka rurka to jest uniwersalna czy musi być kupiona do konkretnego modelu samochodu. Jaki koszt może być tego elementu.
Załóż nowy wątek. Ten wątek dotyczy problemów z odpalaniem.
Wysłany: Sro Cze 24, 2009 18:35
problem z odpalaniem znikną jak mu pompkę wymieniłem i teraz jest ok dziękuje za pomoc a w sondę to nie potrzebnie inwestowałem ale cóż tak czasem bywa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum