Wysłany: Sro Cze 25, 2008 12:37 [R214si, 103KM, r96] jaki bieg przy jakiej prędkości?
Witam!
Czytam tutaj różne informacje na temat: jakiego biegu używać przy jakich prędkościach, i sama zastanawiam się, jak to jest u mnie... Ostatnio sprawdzałam spalanie mojego Roverka i wyszło dość sporo, bo aż 10,7l/100km. Teraz zatankowałam pełen bak ponownie i wychodzi już mniej. Mam więc pytanie o ekonomiczną jazdę. Obecnie jeżdżę w przedziale 2500-3000obr./min. Niech ktoś mi napisze, na jakich obrotach jeździć na kolejnych biegach, poczynając oczywiście od "1"
_________________ kasia
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 12:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Niech ktoś mi napisze, na jakich obrotach jeździć na kolejnych biegach
wszystko zależy tylko i wyłącznie od tego na czym podczas codziennej eksploatacji samochodu zależy Ci bardziej
jestem świeżo po testach spalania mojego autka, które wyglądały następująco:
jazda w cyklu miejskim ekonomiczna: 7,62/100
jazda w cyklu miejskim normalna : 9,8/100
A teraz celem lekkiego sprecyzowania użytych przeze mnie pojęć:
- ekonomiczna - zmiana biegów w granicach 2000-2500 obr., pedał gazu "ledwie dotykany", jazda na możliwie najwyższym biegu, hamowanie silnikiem, pedał hamulca dopiero w ostateczności, wyłączona klimatyzacja, w miarę możliwości pozamykane wszystkie szyby
- normalna - wiadomo
Po sprawdzeniu w ten sposób możliwości zaoszczędzenia na ekonomicznej jeździe stwierdzam co następuje: mam w nosie ekonomiczną jazdę
Nadmienię bardzo ważną jeszcze rzecz. Przystępując do tego testu wiedziałem, że mam w 100% sprawne auto
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum