Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam,
przeszukałem całe forum (może za mało dokładnie) ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu - mało mocy i czarny dym z rury. Stawiam na przepływomierz ale może ma ktoś inny pomysł??
i druga sprawa - na rurze idącej od turbiny do (chyba) IC jest olej - mam sie tym martwić czy olać?? Nie było go jeszcze 2 miesiące temu
pozdrawiam i czekam na pomoc
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Sty 17, 2011 18:56, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Cze 23, 2008 13:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Odepnij przepływomierz i sprawdź czy jest poprawa. Sprawdź też czy węże od turbiny, IC nie są popękane. Ja mam sprawną turbinę i mimo to węże bliżej turbiny są zaolejone
[ Dodano: Pon Cze 23, 2008 14:53 ]
A tak w ogóle, to się stało nagle?
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Pon Cze 23, 2008 14:24
Jeżeli stało się to nagle - brak mocy, siwy dym i dużo oleju w układzie dolotowym to radzę jak najszybciej sprawdzić turbinę. Nie dawno kolega String miał bardzo podobny przypadek i turbina musiała iść do regeneracji. Jazda z taki mi objawami może doprowadzić do rozwalenia wirnika turbiny a to już bardzo niebezpieczna sprawa.
No to was chyba zaskoczę. Przyczyna była prozaiczna - pękł przewód powietrza. I po usterce
Nie zaskoczyłeś Dokłądnie to chciałem napisać, bo jest to dość standardowa usterka o której m.in. można przeczytać tu:
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#50
Dobrze, że po kłopocie
Co ciekawe na zimnym silniku (czyli wtedy kiedy sprawdzałem wszystkie rury) nie było widać pęknięcia. Dopiero gdy silnik był rozgrzany pęknięcie się pojawiło - wnioskuję, że w czasie jazdy to była już dziura jak lej po bombie. Nie widząc pęknięcia szukałem przyczyny gdzie indziej. Dzięki za porady
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum