Wysłany: Nie Lip 06, 2008 23:12 [MG ZT] Problem z Purge valve
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2003
Juz wczesniej zwracalem sie z ta sprawa na forum ale nie uzyskalem odpowiedzi.
pierwsze pytanie jak sie nazywa ten zawor po Polsku bo ja znam tylko nazwe purge valve(ang.)
2.wlasnie moj caly problem jest zwiazany z nim.Ten maly zaworek polaczony jest z wtryskami i podczas jazdy wydobywa sie z niego dosyc glosne klekotanie jak go sie dotyka tez czuc mocne bicie.Jak samochod zatrzymam to klekotanie trwa ok 2 min a potem ustaje.Jakies 2 tygodnie temu wymienilem ten zawor(zamowilem ale nie nowy)i wymienilem ale nic nie pomoglo.Czy ktos by mogl wytlumaczyc gdzie jest przyczyna i czy to jest mocno szkodliwe.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 18, 2010 23:28, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lip 06, 2008 23:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Purge Valve to dosłownie - zawór przedmuchu
W Twoim przpadku chodzi o Evaporative emission system purge valve czyli Zawór pochłaniacza par paliwa. to czesc układu odprowadzania par paliwa ze zbiornika
Dziekowa za wytlumaczenie!
A orientujecie sie czy klekotanie zaworu przedmuchu jest szkodliwe i dlaczego wymiana nie pomogla(moze wezyk jest zapchany?)?Ogolnie jezdze z tym juz ponad miesiac ale za 2 tygodnie podroz do Polski i bym nie chcial zadnych niespodzianek po drodze.I tak za tydzien bede jechal podpiac Moje Cacko pod komputer zeby wszystko sprawdzic ae z tym bym wolal sbie sam poradzic!
ale te cykanie jest stanowczo za glosne,rowniez jak sie dotyka ten zawor to czuc dosyc mocne bicie.Jestem przekonany ze cos jest nie wlasciwie.No coz,jak sobie z tym jakos poradze to dam Wam znac.
Dzieki za wszystko!
U mnie też cyka, nawet rzekłbym że klekocze. Nie zawsze - jak zauważyłem jest to związane z temperaturą otoczenia i samego silnika. W zasadzie w moim aucie jest to odczuwalne jedynie zimą.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum