W tym miejscu Tomi, ma 1000% rację, rozrząd ma bardzo duzy wpływ na pracę silnika.
Źle/dobrze ustawiony tak, ale sam typ rozrządu to już nie bardzo (silnik dobrze pracuje zarówno na pasu, jak i łańcuchu). Typ, jak słusznie zauważono, ma wpływ na głośność.
Nie bardzo rozumiem sens Twojego stwierdzenia. Tzn. ma wpływ na odgłosy czy nie?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 08, 2008 09:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja pisałem tylko i wyłącznie o dżwiękach silnika w doniesieniu do filmu Zdzicha44
Wiem
Tomi napisał/a:
Czyli rozumiem, że pierwsza część odpowiedzi nie była kierowana do mnie
Absolutnie NIE.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Wto Lip 08, 2008 11:14
Tomi:"Zwróć jeszcze uwagę, że rozrząd w Roverze jest na łańcuchu a w Mazdzie na pasku (co również ma wpływ na dźwięki wydawane przez silnik."
Piter34:"Źle/dobrze ustawiony tak, ale sam typ rozrządu to już nie bardzo (silnik dobrze pracuje zarówno na pasu, jak i łańcuchu).
i...
Piter34"" Typ, jak słusznie zauważono, ma wpływ na głośność."
Ja nie widzę tu jednej jasnej odpowiedzi to jednego stwierdzenia.
OK. To wyjaśnię po kolei.
Ty byłeś pierwszy: "Zwróć jeszcze uwagę, że rozrząd w Roverze jest na łańcuchu a w Mazdzie na pasku (co również ma wpływ na dźwięki wydawane przez silnik."
Zgadzam się absolutnie.
Potem Rowan napisał w odniesieniu do Twojego tekstu, że: "W tym miejscu Tomi, ma 1000% rację, rozrząd ma bardzo duzy wpływ na pracę silnika."
Co to znaczy praca silnika? Zabrzmiało zbyt ogólnikowo i dlatego napisałem: "Źle/dobrze ustawiony tak, ale sam typ rozrządu to już nie bardzo (silnik dobrze pracuje zarówno na pasu, jak i łańcuchu)." ...gdzie przez "praca silnika" nie rozumiałem "głośność", ale kultura pracy, tzn. np. wstrząsy, wibracje, równomierność itd.
Napisałem to, aby jakiś czytający nie pomyślał, że silniki napędzane łańcuchem mają w ogólnym rozrachunku jakąś gorszą "pracę silnika" od tych napędzanych paskiem.
Głośniejsze mogą być, tego nie neguję.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Zwróć jeszcze uwagę, że rozrząd w Roverze jest na łańcuchu a w Mazdzie na pasku (co również ma wpływ na dźwięki wydawane przez silnik.
Ale to nie jest przedmiotem dyskusji - nie interesują mnie rozwiązania techniczne - silnik mazdy miał się charakteryzować niską kulturą pracy i udowodniłem, że tak nie jest. To tak jakbyś napisał, że pompowtryskiwacze mają wpływ na głośność - no mają
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Wto Lip 08, 2008 16:12
zdzich44 napisał/a:
Tomi napisał/a:
Zwróć jeszcze uwagę, że rozrząd w Roverze jest na łańcuchu a w Mazdzie na pasku (co również ma wpływ na dźwięki wydawane przez silnik.
Ale to nie jest przedmiotem dyskusji - nie interesują mnie rozwiązania techniczne - silnik mazdy miał się charakteryzować niską kulturą pracy i udowodniłem, że tak nie jest. To tak jakbyś napisał, że pompowtryskiwacze mają wpływ na głośność - no mają
Ja tego nie pisałem. nie jeździłem Mazdą 6 z silnikiem Diesela, więc nie mam na ten tamat zdania.
[ Dodano: Wto Lip 08, 2008 17:18 ]
piter34 napisał/a:
Tomi napisał/a:
OK. To wyjaśnię po kolei.
Ty byłeś pierwszy: "Zwróć jeszcze uwagę, że rozrząd w Roverze jest na łańcuchu a w Mazdzie na pasku (co również ma wpływ na dźwięki wydawane przez silnik."
Zgadzam się absolutnie.
Potem Rowan napisał w odniesieniu do Twojego tekstu, że: "W tym miejscu Tomi, ma 1000% rację, rozrząd ma bardzo duzy wpływ na pracę silnika."
Po czym ja napisałem, że:
Tomi napisał/a:
Czyli rozumiem, że pierwsza część odpowiedzi nie była kierowana do mnie
Na co Ty:
Piter34 napisał/a:
Absolutnie NIE.
Czyli jednak tak
Piter34 napisał/a:
Co to znaczy praca silnika? Zabrzmiało zbyt ogólnikowo i dlatego napisałem: "Źle/dobrze ustawiony tak, ale sam typ rozrządu to już nie bardzo (silnik dobrze pracuje zarówno na pasu, jak i łańcuchu)." ...gdzie przez "praca silnika" nie rozumiałem "głośność", ale kultura pracy, tzn. np. wstrząsy, wibracje, równomierność itd.
Ale czy ja napisałem o pracy silnika?? ja napisałem:
Nie. Specjalnie maglujemy poprzedni model, aby pastwić się nad Zdzichem44
no właśnie mimo że w 100% dokładnie tego wątku i każdej wypowiedzi nie śledzę, między wierszami daje się to tak troszkę odczuć;)
Każdy swoje chwali - i Zdzich44 takie "zmasowane ataki" niemal w pojedynkę stara się odpierać
Czy słusznie czy nie - dla mnie egal. Puki każdy ze swojego jest zadowolony, jest przecież ok;) A Mazda szóstka...w mojej opinii, choć do czynienia z tym autem nie miałem nic, jak wcześniej pisałem - auto fajne, ale świat się przy nim nie zatrzymuje
Ja tego nie pisałem. nie jeździłem Mazdą 6 z silnikiem Diesela, więc nie mam na ten tamat zdania.
Posłuchaj dobrze filmu - sądzisz, że to kwestia łańcucha? Bez żartów, łańcuch nie klekocze.
Tomi napisał/a:
Azazel85 napisał/a:
Skoro mowa o design'ie, to chyba najświeższą wersję powinniśmy maglować i oceniać?
Nie. Specjalnie maglujemy poprzedni model, aby pastwić się nad Zdzichem44
A mi tam rybka Zrobiłem 7500km tym samochodem w krótkim w sumie czasie i jak na razie spełnia moje oczekiwania.
Azazel85 napisał/a:
i Zdzich44 takie "zmasowane ataki" niemal w pojedynkę stara się odpierać
Wcale mi z tym źle nie jest
Azazel85 napisał/a:
A Mazda szóstka...w mojej opinii, choć do czynienia z tym autem nie miałem nic, jak wcześniej pisałem - auto fajne, ale świat się przy nim nie zatrzymuje
A znasz jakiekolwiek kombi średniej klasy, przy którym świat się zatrzymuje?
A znasz jakiekolwiek kombi średniej klasy, przy którym świat się zatrzymuje?
Alfa Romeo 159
http://www.motofakty.pl/g...bfcc31c4_d.jpeg - hehe, a podobno srebrna konsola w mazdzie jest brzydka, jeśli tak to ta w AR jest arcybrzydka
Dla mnie żaden samochód świata nie zatrzyma, to użytkowe jeździdło ma być, może kiedyś na emeryturze zaszaleję..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum