Tak sobie myślę przyciemnić tylne szybki. Nie mam kasy teraz żeby dać do jakiegoś zakładu, wolał bym kupić folię i zrobić to samemu, ale.. no właśnie ale, zastanawiam się czy dam sobie z tym radę, żeby to ładnie wyszło
Wyciągnąć boczne szybki to jakiś większy problem czy raczej nie? No a tylną to myślałem kleić bez wyciągania, ale nie jestem pewien czy to się może udać
Bawił się ktoś z tym już może??
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lip 10, 2008 19:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja nie bawiłem się w przyciemnianie folią ale myśle, że nie bendziesz miał większych problemów. Najważniejsze to dobrze odtłuszczyć szybe. Jak zrobisz to pochwal się fotkami. Pozdro
Kiedyś kleiłem paski na przedniej szybie i całkiem dobrze to wyglądało, wiadomo przy wyciągnietej szybie jest wygodniej, ale tak też powinno się dać. Tylko te boczne szybki mnie trochę zastanawiają, bo mam uchylne i chyba będzie konieczne je wyciągnąć, a nie wiem czy to łatwe czy nie, muszę się przyjrzeć dokładnie.
z przyciemnianiem trzeba uważać bo to ciężka robota, szczególnie za 1 razem
w R nie chce przyciemniać w CC miałem przyciemnione i mi się podobało. Szczególnym dobrym pomysłem jest przyciemnienie tylnej szyby - gdy jedzie ktoś za tobą ze źle wyregulowanymi światłami.
Przy przyciemnianiu należy pamiętać o dobrym wyczyszczeniu i odtłuszczeniu szyby, przycięciu foli z ok 10cm zapasem, no i klejeniu na mokrą szybę. szczegółowa instrukcja klejenia znajduje się na pudełku folii . W folię warto zainwestować ale bez przesady. Nie kupuj takiej najtańszej z allegro, bo taka lubi się rysować, takiej max drogiej też nie warto bo kupa kasy pójdzie a efekt porównywalny z średnią klasą folii.
Ok, jeszcze mnie zastanawia, jaką folię kupić, chodzi mi o przepuszczalność światła. Nie mam zamiaru przyciemniać przednich szyb, tak więc na tył nie chce za ciemnych, żeby nie było widać zbyt dużej różnicy między przodem a tyłem, ma być taki ładny kontraścik jedno z drugim, tak myślę 50-60% by było ok?
No jesli chodzi o przyciemnianie szyb w R200, to efekt jest o wiele lepszy w wresji 3d, bo te tylne trojkatne uchylne szybki po przyciemnieniu wygladaja calkiem ok, a w wersjach 5d niestety - ciemniejsze szyby w tylnych drzwiach w jakis sposob nie pasuja do calosci, chyba, zeby przyciemnic wszystkie szyby (nawet te z przodu), co stoi rzecz jasna w sprzecznosci z przepisami.
A powiedzcie jak przyciemnić tylną szybę, no bo ona jest dosyć zaokrąglona, nie wiem czy da się tak ładnie folię rozprowadzić po jej powierzchni by to ładnie wyszło. O boczne się nie martwię bo tutaj jak zdemontuje szyby to powinno pójść gładko, ale ten tył mnie trochę przeraża
A powiedzcie jak przyciemnić tylną szybę, no bo ona jest dosyć zaokrąglona,
Bez folii termokurczliwej raczej się nie obejdzie, ciężko ją zdobyć w dobrej (przystępnej) cenie.
Ja próbowałem przyciemniać zwykłą folią, prawie się udało jak naklejałem paskami (4 pasy na szerokość) ale czy uda Ci się dobrze dociąć te paski... hmm
tylnie boczne musisz sciagnac i przyciemniac najlepiej folia termokurczliwa(najlepszy efekt) lub zwykla folia ale najlepiej w wanience z woda (najlepszy sposob napozbycie sie pecherzykow powietrza).
Ja chce przyciemnic przod na +10% i tyl na + 45%... folie typu 80-90% bez przyciemnienia przod to porazka i wyglada jak wiejski "tjunink" albo auto do przewożenia ziemniaków
Co do tylniej to najlepiej termokurczliwa bo tak trzeba laczyc folie na środku i ogolnie lipa straszna
Tylnia zrob w zakladzie reszte sam kupuj tylko markowa folia (np. foliatec)
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Paź 2007 Posty: 527 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Lip 13, 2008 10:23
Hejka ile kosztuje usługa przyciemnienia szyb w roverku 200 3drzwi trzy tylnie szyby lekko przyciemnic delikatnie, I teraz uwaga szyby będą wyjęte bo wszystkie szyby wyjmuję(auto się lakieruje). jestem z Warszawy. prosze o jakis adres warsztatu
Hejka ile kosztuje usługa przyciemnienia szyb w roverku 200 3drzwi trzy tylnie szyby lekko przyciemnic delikatnie, I teraz uwaga szyby będą wyjęte bo wszystkie szyby wyjmuję(auto się lakieruje). jestem z Warszawy. prosze o jakis adres warsztatu
u nas na slasku 250 za 2 boczne i tylnia aa 450 za 4 boczne i tylnia czas oczekiwania na samochow ok.. 2 godzin
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Proponuje nakładać folie przy pomocy wody z płynem do naczyń, najlepiej jak michone doradza - w wanience, albo nalać do spryskiwacza i pryskać na szybkę. Z płynem dużo wygodniej się układa; koniecznie pozbyć się wszelkich pęcherzy powietrza, a na sam koniec polecam (ach te domowe sposoby, hehe) przejechać folię na krawędziach szyb lakierem do paznokci - drobna warstwa - przedłuża to żywotność folii, zwłaszcza w przypadku tylnich szyb 5d, gdy pasażerowie z tyłu lubią opuszczać szybkę. Lakier bezbarwny oczywiście, do dostania u żony :D:D. Jak masz te boczki odmykane, to też nie zaszkodzi przejechać którymś tam z najnowszej linii margaret astor lub innym Mamy już te folie półtora roku i jest OK.
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1452 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 09:28
A ja mam znajomego w Busku-Zdroju, ktory bierze 100 za 3 tylnie szyby, a 180zł za cale auto. ale folie już samemu trzeba kupić. Przyciemnił okienka bratu w madzi xedos 6 i wygląda rewelacyjnie
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum