Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam,
W przyszłym tygodniu planuję oddać samochód mechanikowi - wymiana paska rozrządu, pompy wody i napinacza.
Ale zastanawiam się, czy przy tej okazji nie wymienić uszczelki pod głowicą. Jest kilka objawów, które zaczynają mnie martwić. Z opisywanych na forum objawów HGF mam dwa, tzn. ubytek płynu chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym (około 0,1l/1000km) oraz w zbiorniczku jest "biała kaszka". Ma ktoś sposób jak wymyć/wyczyścić zbiorniczek?
W poniedziałek jak go odpaliłem zaczął też przez chwilę na zimnym silniku nierówno pracować, silnik dostał drgań odczuwalnych nawet na kierownicy i stał się głośniejszy. Ale to może być jeden z elementów układu elektrycznego silnika: świece, przewody zapłonowe, kopułka lub palec aparatu zapłonowego. Będę musiał to puźniej sprawdzić.
Moje auto to Rover 416SI sedan z 1997r. 16K4FK80 nr silnika 428245, 1588ccm - 112KM/82kW. Przebieg 144tys.
Szukałem już na rynku uszczelki nowego typu LVB500190 i jest z tym spory problem. Znalazłem taką za 151PLN plus transport. Poza tym znalazłem kilka ofert na e-bay na całe komplety uszczelek.
Przy okazji szukania na e-bay znalazłem też coś takiego :
http://cgi.ebay.co.uk/Blo...tem130237019768
Macie może jakieś namiary na nową uszczelkę? A może wystarczy wymiana na starą wersję uszczelki? Czy przy wymianie uszczelki na nowy typ trzeba również wymienić LCN000140L dolną magistralę olejową? Niestety nie udało mi się nigdzie w Polsce namierzyć - macie jakiś namiar. TomaTeam nie odpowiedział mi jeszcze na maila.
_________________ Born To Beer Free
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Sty 18, 2011 15:20, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 16, 2008 09:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Lut 2008 Posty: 130 Skąd: Ostrowiec Św.
Wysłany: Sro Lip 16, 2008 10:01
kolin napisał/a:
Ja zbiorniczek pukałem przy pomocy środka to tego przeznaczonego... kilka razy... później po paru set km zlać i na nowo wlać i jest Git.
Myślałem raczej nad zdemontowaniem zbiorniczka i jego dokładnym wymyciu. Nie wiem tylko, czy jest jakiś problem z jego demontażem i jakim środkiem go wymyć. Może wystarczy zwykły płyn do naczyń?
Wysłany: Sro Lip 16, 2008 20:33
W dalszym ciągu mam wątpliwości, czy wymienić uszczelkę czy nie. A jeśli tak, to na nowy typ, czy starą wersję. Nie wiem czy to już początki HGF. A dobre złożenie głowicy i tak będzie zależało od fachowej roboty mechanika - wszystko jedna czy z nową czy starą uszczelką !
Nie wiem też, czy konieczna jest wymiana magistrali olejowej przy wymianie uszczelki nowego typu. ? Doradźcie coś!
Wysłany: Sob Lip 19, 2008 12:25
W poniedziałek udaje się na zakupy:
pasek rozrządu: Gates 5238xS - 70PLN,
rolka napinacza: Ruville 56104 - 78PLN,
Uszczelniacze na rozrząd po 13PLN i na wałek 14PLN.
Problem mam z pompą. W sklepie u siebia znalazłem SKF (VKPC 87401) za 145PLN oraz GRAF lub DOLZ za 90PLN. Na Allegro znalazłem też SKF za 106PLN.
Nie znam firmy GRAF i DOLZ, więc jeśli ktoś miał z nimi jakąłś styczność, to proszę o opinię. Jeśli są w porządku, to po co przepłacać!
Ze względu na brak kasy, chyba z wymianą uszczelki pod głowicą trochę poczekam. Ubytki płynu nie są duże, temperatura jest ok., silnik też dobrze chodzi. Wymyje tylko zbiorniczek wyrównawczy i zobaczę czy pojawią sie inne symptomy HGF.
Zaczeły mi piszcześ hamulce z przodu, więc zanosi się na wymianę klocków. I tu proszę o pomoc - jakie klocki do tego modelu (auto z ABS)? Tarcze mam z przodu wentylowane, śr. 262mm, grubość 21mm (min.19), otwór 64mm, wys. 44,7mm. Proszę o jakiś kod, bo szukałem na kilku stronach i e-katalogach, ale nie mogę się połapać które na 100%będą pasować do mojego auta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum