Z tyłu lampy powinna być naklejka z numerem seryjnym części lub coś podobnego.
Z mojego doświadczenia 90% lamp na rynku to angliki. Sam szukam prawego reflektora i na 6 sztuk które do tej pory dostałem to Angliki.
Na allegro jest tylko jeden sprzedawca który ściąga rozbite r z włoch.
Postaram się Ci jakoś pomóc bo mamy ten sam problem tylko ja już z nim borykam się z 4 miesiąc.
Na początek weź reflektor do ręki i podaj dokładne symbole i w którym kierunku ma strzałki na kloszu. A no i oczywiście powiedz czy to lewy czy prawy reflektor.
A i daj mi namiary na gościa o którego to kupiłeś.
Chodzi mi o lewy reflektor nieststy teraz jest zamontowany w aucie (właśnie dzisiaj to zrobiłem) Kolejny sprzedawca z którym rozmawiałem powiedział, że lewy może być od anglika ale do mnie to jakoś nie przemawia, nie wiem co miał na myśli.
Chodzi mi o lewy reflektor nieststy teraz jest zamontowany w aucie (właśnie dzisiaj to zrobiłem) Kolejny sprzedawca z którym rozmawiałem powiedział, że lewy może być od anglika ale do mnie to jakoś nie przemawia, nie wiem co miał na myśli.
To 20zł w kieszeń i jedź na stacje i niech sprawdzi Ci pod jakim kontem pada światło.
Tak czy siak podejdź do auta i spisz dokładnie co jest napisane na kloszu
Żaden reflektor nie może być od Anglika!
Angliki mają kąt padania światła odwrotnie niż Europejczyki jednym słowem zamiast oświetlać twój pas i pobocze oświetlają bardziej lewy. I tak na marginesie cholernie oślepiają jak są za wysoko!
[ Dodano: Sro Lip 16, 2008 14:10 ]
ubił bym takiego gościa co tak mówi!. Żadnego przeglądu nie przejdziesz jak wybadają że masz złe światła.
Kąt padania od razu zauważyłem na ścianie(jeśli tak mogę powiedzieć obie elki skierowane są do siebie tak \_ _/ ) szkoda tylko roboty bo kumpel męczył się z montażem.Lampę odeśle klientowi i po robocie tylko czy skurczybyk zapłaci za odbiór pobraniówki? A który sprzedawca na Allegro ma części z europejczyków?
Ostatnio zmieniony przez firefighter Sro Lip 16, 2008 13:22, w całości zmieniany 2 razy
Kąt padania od razu zauwałyłem na ścianie szkoda tylko roboty bo kumpel męczył się z montażem.Lampę odeśle klientowi i po robocie tylko czy skurczybyk zapłaci za odbiór pobraniówki? A który sprzedawca na Allegro ma części z europejczyków?
Wrócę do domu i jak znajdę namiar dam Ci znać.
Jeśli staniesz przodem do reflektora to na reflektorze powinna być strzałka w prawo, jeśli jest inaczej to masz anglika.
Czasami są dwie strzałki skierowane ku sobie i to też oznacza anglika.
Mam jeszcze taki pomysł(żeby w razie czego nie stracić kasy za przesyłkę) czy reflektor jest demontowalny? Jeśli tak to może da się przełożyć z mojego starego bo w nim uszkkodzony był tylko odbłysnik od postojówki, albo zamienić odbłysnik i klosz co bedzie łatwiejsze i czy to wogóle wykonalne?
Nie wiem czy to ten sprzedawca "kaldern" ale rozmawiałem i powiedział ze wozi części z Włoch
Ostatnio zmieniony przez firefighter Sro Lip 16, 2008 13:42, w całości zmieniany 2 razy
Mam jeszcze taki pomysł(żeby w razie czego nie stracić kasy za przesyłkę) czy reflektor jest demontowalny? Jeśli tak to może da się przełożyć z mojego starego bo w nim uszkkodzony był tylko odbłysnik od postojówki, albo zamienić odbłysnik i klosz co bedzie łatwiejsze i czy to wogóle wykonalne?
Nie przełożysz(też to przerabiałem). Generalnie reflektor jest nie rozbieralny. Szkło przednie jest na zatrzaski oraz dodatkowo przyklejone.
Z tego co słyszałem od fachowców od lamp taka operacja nie ma sensu bo szkło zewnętrzne też ma inne załamania - ale jak mówię to słyszałem i jakoś nie daje temu wiary.
Jeśli facet sprzedał Ci anglika jako europejczyka to Cie oszukał, oddaj lampę i szukaj dalej.
No i podaj ten symbol. Przyda się taka informacja dla kolejnych forumowiczów
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
ZTCW to nie, ale najlepiej sprawdzić w EPC po nr części.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
[ Dodano: Sro Lip 16, 2008 18:22 ]
Strzałka jest w prawo ale wydaje mi się że tak jest we wszystkich samochodach bo sprawdzałem na parkingu a kumpel ma sprowadzonego anglika i tez ma strzałkę na prawej lampie w prawo a na lewej w lewo więc to tylko oznaczenie która lampa która.Porównałem rysunek rzeżby lamp i jest odwrotny w nowej więc to anglik.O ile dobrze pamietam W europejskich autach widmo światła na ścianie jest takie _/ _/ to w angliku będzie takie \_ \_
firefighter, może spróbuj zapytać tutaj - to przedstawiciel Depo na Polskę, a chyba tylko ta firma oprócz Valeo robi reflektory do R25 przed liftingiem. Jeśli nic z tego nie wyjdzie to chyba przyjdzie Ci wydać tysiaka na nową lampę.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Pią Lip 18, 2008 00:38
firefighter napisał/a:
Symbol podam po południu
Cholewcia znowy wszystko rozkręcać i ładować starą lampę
Ok w artykule który przytoczyłeś jest wszystko.
Zastanawia mnie tylko jak już wcześniej pisałem strzałka która ma oznaczać ruch lewo lub prawostronny.Na moim prawym reflektorze (patrząc z siedzenia kierowcy)strzałka pokazuje na pobocze co wg artykułu powinno oznaczać ruch lewostronny a lampa jest Europejska.natomiast na lewym strzałka skieowana jest do osi jezdni co powinno wskazywać na ruch prawostronny a lampa anglik.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum