Wysłany: Pon Lip 07, 2008 08:15 [R 25 2005r.] problem z ABS
Witam,
W moim Roverku cos nie tak jest z ABSem - kontrolka ABS pali sie non-stop. Pojechalem do serwisu, podlaczyli mi sie do komputera i stwierdzili, ze uszkodzony jest czujnik ABS w lewym kole. Kupilem czujnik uzywany, zalozylem i dalej to samo... Kupilem jeszcze jeden uzywany i nadal to samo. Teraz zastanawiam sie czy nie kupic nowego czujnika zeby zlikwidowac problem... Ktos mi jednak powiedzial, ze po zalozeniu czujnika komputer nadal pamieta blad z tego uszkodzonego czujnika i trzeba sie podlaczyc pod komputer w serwisie i blad ten zresetowac. Czy to prawda?
Macie jeszcze jakies pomysly co to moze byc? Nie chce mi sie troche wierzyc, ze te 2 czujniki, ktore kupilem tez bylyby uszkodzone.....
Pozdrawiam,
Marcin
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lip 07, 2008 08:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
czujnik możesz zmiarzyć omomierzem. Powinien pokazywać wartość pomiędzy 1 a 2 kiloomy. A może to nie sam czujnik jest przyczyną a gdzieś jest uszkodzony przewód pomiędzy pompą ABSu a czujnikiem Albo na samej złączce jest gdzieś przerwa Jeśli w układzie bedzie wszystko ok, to kontrolka ABSu sama zgaśnie i układ zacznie działać. nIe trzeba nic resetować.
[ Dodano: Pon Lip 07, 2008 10:50 ]
a i obejrzyj same pierścienie przy czujnikach. To tez moze być przyczyną niesprawnosci układu
Mi nadal pali sie kontrolka ABS Jutro daje auto do serwisu. Zdarza sie czasem, ze kontrolka zgasnie na pare chwil, a wtedy ABS zalacza sie niemal przy kazdym hamowaniu/przyhamowaniu... Jednak w 99% czasu kontrolka sie pali.
Pojawil sie jeszcze jeden problem, o ktorym juz na forum wspominalem - zapala mi sie kontrolka hamulca recznego. Za Wasza rada sprawdzilem ilosc plynu hamulcowego i wyglada, ze jest ok - okolo 1cm ponizej kreski MAX. Co wiecej, kontrolka zapala mi sie coraz czesciej i rzadko gasnie (np. jak wylacze silnik i odpale jeszcze raz to jest ok).
Tak kabelek między pompą a czujnikiem, być może blisko któregoś z 4 czujników przy każdym z kół, obejrzyj dokładnie.
U mnie też tak było, razem z kontrolką od ABS zapalała się ta od ręcznego, miałem przetarty kabelek w tylnym prawym kole - nie działał też prędkościomierz, kabelek naprawiłem sam, umiejscowiłem go trochę głębiej i póki co nie sprawia problemów.
Kontrolki gasną jak układ jest sprawny-potwierdzam.
Problem rozwiazany. Okazalo sie, ze oprocz uszkodzonego czujnika ABS w lewym kole, kabelek od czujnika w prawym kole mial lekko przetarta izolacje. Pol godzinki w serwisie i sprawa zalatwiona Zadna kontrolka sie nie pali na stale, a ABS dziala tak jak powinien.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum