Też jeździłem kiedyś na textarach super klocki i dużo lepsze od ATE ale musiałem je wymieniać razem z olejem co 10000km bo tak szybko sie kończyły są bardzo miękkie i bardzo pylą i felge brudzą, ale co do skuteczności hamowania to nie jeździłem na lepszych.
Tarcze można samemu sprawdzić tzn zmierzyć jej grubość np suwmiarką nowa dla 600 SDI ma mieć grubość 23 mm a jak jest zużyta to nie może przekraczać 21 mm. Poza tym trzeba też patrzeć czy klocek równomiernie całą powierzchnią przylega do tarczy nie ma np po środku rdzawych śladów że gdzieś nie hamuje.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 01, 2008 21:24 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
ja przerobilem textary klocki przod tyl pala sie strasznie no to wymiana wszystkiego nanowe tarcze lucas + klocki ate no qr..... piszczaly jak cholera , no wiec od poczatku, okazalo sie ze klocek nei rowno dociskal do tarczy rozebralem zaciski poczyscilem zeby klocek luzno chodzi noi teraz piszcza ale spowodowane jest to docieraniem sie klocka do tarczy a o ile lepsze sa hamulce, a wczesniej mi robil warsztat(jestem mechanikim z zamilowania dosc dobry ale pracuej w handlu czesciami do aut i nie mialem czasu noale sie poswiecilem i sam sobie porobilem) a powodem palenia sie klocko z tylu jest hamulec reczny a wlasciwie regulator hamulca gdyz trzeba go przesmarowac to raz a dwa warsztaty uystawiaja je tak ze podczas jazdy sa ustawine na 30% pracy wiec klocki sie pala
Pomógł: 16 razy Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 114 Skąd: Lubaczów
Wysłany: Sro Lip 23, 2008 11:01
Domcio napisał/a:
przetoczyc tarcze (toczenie na samochodzie)
Tego jeszcze nie słyszałem Tarcze toczy się na tokarce. Dla laików wyjaśniam, że wymontować należy ją z auta, zacisnąć w szczękach uchwytu wrzeciona i toczyć. Zrobi to każdy kto obsługuje tokarkę. Pytaj w zakładach ślusarskich - niektóre oferują takie usługi. Trzeba też zwrócić uwagę na grubość przed i po toczeniu, bo może się okazać, że nie ma już czego zakładać do auta.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Tego jeszcze nie słyszałem Tarcze toczy się na tokarce.
Tak, toczy się tarcze na samochodzie i mimo, że usługa jest bardziej kosztowna to sensowniejsza. Wystarczy, że piasta ma niewielkie bicie a wtedy przetaczanie na tokarce nic nie wniesie. Toczenie tarczy na piaście daje 100% gwarancji, że nie występuje żadne, choćby najmniejsze bicie. Najczęściej takie przetaczarki posiadają serwisy zajmujące się japońskimi samochodami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum