Witam, przymierzam się do kupna nawigacji do 1000 zł. Na razie rozważam dwie opcje Becker 7926 lub Navigon 2110. Ktoś z was może ma jakieś doświadczenia z tymi urządzeniami lub może polecić coś innego ? Zależy mi na dobrych mapach i sprawnej nawigacji natomiast zbędne są dla mnie wszelkie dodatki w postaci odtwarzacza mp3, plików wideo czy przeglądania zdjęć.
Wysłany: Wto Lip 29, 2008 10:01
Ja ostatnio szlajalem sie z TomTom GO 720 na pokladzie i powiem tyle:
Sporawy wyswietlacz jest OK, mapy sa dosc OK, chociaz zdarza sie, ze brakuje obwodnicy tu i tam. Niby laczy sie z serverami (podczas aktualizacjhi w domu) i zbiera "nowe" kawalki map, ale bardzo mu to nie pomaga. Dalej sa dziury i czesto upiera sie zeby prowadzic do celu troche na okolo lub robic glupie skroty przez zadupne drogi, gdzie nie mozna jechac normalnie bo wasko i dziurawo, zamiast nadlozyc 3-10km i jechac porzadna gladka i szeroka krajowka. Ogolnie daje rady, ale dla porowniania z nim mam tylko TT One model starszy, ale z wgranymi (kupionymi osobno pozniej) nowszymi mapami i z obydwoma jezdzi sie dosc OK, ale trzeba miec mimo wszystko wlaczona orientacje w terenie, bo jak sie trafi objazd to d... zbita.
Becker (7928):
mapa Navteq na Polskę ma (prawie) wszystkie drogi w Polsce, tylko, że bazy: adresowa i POI są bardzo małe.
Jest po 5-10 ulic w małych i średnich miastach. W Opolu jest chyba 5 POI, głównie salony sprzedaży samochodów - chyba na wypadek większej awarii .
W dużych miastach chyba dobra - po Krakowie dobrze prowadziła, ale na trasie koszmar, gdybym nie znał drogi - prostej zresztą - to chyba by mnie zawróciła na Śląsk w drodze powrotnej. Rodzina miała niezłą zabawę.
Nie używam w Polsce map navteq - zresztą kupując wiedziałem, że do tych urządzeń jest MapaMap i po krótkiej próbie jazdy na mapie oryginalnej kupiłem MapęMap.
Oryginalna mapa jest użyteczna w tzw. Europie Zach. Jest dokładna i nie trzeba zmieniać aktywnych map. Wprowadzasz trasę i tyle.
Nie jeździłem na innych urządzeniach to nie porównam.
W tej chwili są chyba oferowane zestawy z MM for Becker.
Ogólne wrażenie pozytywne, chociaż odnoszę wrażenie, że czasami jest zbyt wolna.
MM oblicza i podaje objazdy automatycznie po zjeździe z trasy (50m) oraz oczywiście ma opsję wyboru rodzaju dróg. Aby się gdzieś nie wpakować można wybrać drogi krajowe.
Abonament MM (~100 zł/rok) daje stosunkowo dużą aktualność, co nie znaczy, że paru błędów nie ma - zdarza się, że rysunek pokazuje skręt w prawo a Jadzia namawia na lewo. Duży wyświetlacz jednak jest plusem.
ja osobiscie jak musze to jezdze z tomtom 6 ale tylko na niemcy. Znam troche osob ktore sobie chwala tomtomy . A na Polske polecam AutoMape ale tam jeden minus... brak jazdy na kod miasta mozew nowej wersji poprawili.
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
Jestem zwolennikiem działania na "legalu" MapaMap jest dobra ? Radzi sobie ?
-moim zdaniem jest kiepska w porównaniu z automapą-mam obie wgrane....
jak jestes zwolennikiem legala to polecam najnowsza automapę Polska+Europa(ok.700 pln) i do tego Lark 35.3,szybki procesor,niezły odbiornik GPS (łapie satelity w mieszkaniu :0),koszt ok.320-350 pln.....pewnie że można za samo urz.dac z tysiąc pln-ale ani nie bedzie lepiej wykonane,ani nie bedzie miało lepszych parametrów-chyba że ktoś jest fanem "markowości"-ale znaczek z obudowy nie będzie "nawigował"...........
ja zgodzę sie z tetrykiem
osobiście mam larka 35.3 ktorego w sieci Carffour mozna kupic za 299zl
Urządzenie jest tanie i jak na razie nie zawodne
Wgrana jest oryginalnie MapaMap i tu zalezy jak trafisz na mapy ale raczej sa malo aktualne
co prawda masz mozliwość dokupienia za male pieniadze aktualizacje map jaki samego programu,
Urzadzenie za ta cene daje Tobie super mozliwosc dokupienia sobie jakich kolwiek innych map i legale ich użytkowanie posiadajac caly czas w zapasie mapemap.
Ja osobiscie przesiadlem sie na AutoMape
Kolejnym bajerem takiego rozwiazania jest to ze sam sobie dogrywasz aktualne POI jakie tylko chcesz.
Teraz wycieczki po obcych miastach to przyjemnosc
(oczywiscie mozesz tez i nielegalnie ;na co ten sprzet pozwala )
A ja kupiłem sobie na EBay Acera E300 za 225$ z przesyłką, wgrałem na to TomToma, Automapę i Garmina .... i osobiście powiem że najlepiej jeździ się mi z TomTom'em
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Sorki, miałem na myśli AutoMpaę, a nie MapęMap. Przepraszam za pomyłkę, to właśnie AutoMapa według mnie jest najlepsza. Do tego z neta można spokojnie najnowszą wersje ściągnąć.
Jak dedykowane to Asus R300 lub większy R600
Oba na mapach IGO a to w tej chwili najlepsze mapy pod Windows CE.
Interfejs identyczny jak MioMap V3.X jednak ładniejszy widok z ukształtowaniem terenu włącznie. Pokrycie dróg prawie 656tyś km więc bardzo przyzwoicie.
Zakup palma z GPS to też świetne rozwiązanie tylko nie każdemu chce się bawić z wgrywaniem, dogrywaniem, zmienianiem i najczęściej wybiera gotowe rozwiązania. Aha... Nie słuchaj tych co piszą, że kupując dedykowane urządzenie jesteś skazany na dane oprogramowanie. Nic bardziej mylnego
_________________ -Nigdy nie rozmawiaj z idiotą.
Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.-
w sieci Carffour (...) Wgrana jest oryginalnie MapaMap i tu zalezy jak trafisz na mapy ale raczej sa malo aktualne
- w marketach była sprzedawana wersja "light" MM. Ze względu na cenę żadne aktualizacje nie przysługują, trzeba się przesiąść za dopłatą na wersję komercyjną. W wersji komercyjnej oprogramowanie aktualizowane jest za darmo (sprawdzone), płatne natomiast są aktualizacje map, których zawartość oceniam raczej wysoko (z zastrzeżeniem, że innych nie miałem możliwości porównać).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum