Wysłany: Czw Sie 07, 2008 20:55 [R 214Si 98r.]Problem na każdym zakręcie z oponami
Otóż sprawa wygląda tak:
Na rondach, bądź na zakrętach pod dużym kątem jest problem tego typu, że strasznie piszczą opony przednie, a w sumie to chyba tylko prawa opona( patrząc ze środka). Koleś mówił, że zbieżność jest ok ( ale sprawdzał tak raczej organoleptycznie), ciśnienie w oponach też ok.
Czego to może być wina? Faktycznie tej zbieżności czy jest jakaś inna możliwość?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 20:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Moze warto sie udac do kontroli zbieznosci, jak samochod stoi to ciezko jest zauwazyc taka wade, zobacz tez np jak skrecisz kierownice do konca w ktorys kierunek i zacznij cofac czy opony beda piszczec czy nie bedzie slychac stuku.
A moze to tylko temperatura albo rodzaj nawierzchni wplywa na to ze oponki piszcza?
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 22:18
Spróbuj zamienić opony (koła) - przód z tyłem i zobacz czy problem dalej występuje. Sprawdzenie zbieżności też by się przydało, ale w stacji kontroli a nie na oko . Zmierz też odległość krawędzi opony od początku progu i porównaj obie strony.
na oko, to chłop w szpitalu nogi wyciągnął Koniecznie trzeba zbieżność sprawdzić na przyrządach, bo czasem 1 - 2 stopnie wystarczą, żeby wpierdzielało opony
Wysłany: Sob Sie 09, 2008 10:19
T-K, a może jeździsz na zimówkach pytam dlatego że ja na takich jeszcze jeżdżę i dzieje mi się tak samo jak u Ciebie, na prawie każdym rondzie opony mi piszczą, albo przy gwałtowniejszym skręcie przy większej prędkości. Jeszcze teraz przy wysokich temperaturach to szczególnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum