Wysłany: Wto Sie 12, 2008 18:10 [214si 96r]Przednie szyby sterowanie
Posiadam roverka od niedawna i cały czas mnie zastanawia sterowanie opuszczaniem przednich bocznych szyb czy przypadkiem nie jest to usterka. Chodzi mi o to że okno kierowcy otwiera się do samego końca po jednokrotnym przyciśnięciu i trzeba go zatrzymywać przyciskiem w przeciwnym kierunku, a zamykając trzeba trzymać, a okno prawe steruje się zupełnie inaczej. tzn. jak trzymasz przycisk to się otwiera jak puszczasz to przestaje i tak samo z zamykaniem. Bardzo możliwe że tak ma być ma to jakąś logikę, ale jestem w nie pewności.
Ostatnio zmieniony przez Kimbek Wto Sie 12, 2008 20:28, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 12, 2008 18:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam.
Hehe, też to mnie zdziwiło jak zakupiłem roverka 200
Już chciałem rozkręcać przyciski, ale przeczytałem w instrukcji w RAVE, że tak to działa właśnie.
Wszystko jest w pożądku.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 08 Maj 2008 Posty: 387 Skąd: Wrocław / Lubrza
Wysłany: Wto Sie 12, 2008 18:49
szyby tak powinny działać, u mnie też tak się nimi steruje
w innych autach spotkałem się z takim samym rozwiązaniem, pewnie ma to na celu zmniejszenie odwracania uwagi kierowy od drogi, ale z drugiej strony trzeba 2 razy sięgać po przycisk, żeby otworzyć i zatrzymać
Ostatnio polubiłem ten myk w moim R45. Szczególnie przydatne przy pobieraniu biletów parkingowych, przy bramkach. Dotykam raz i okno sie otwiera nawet jak jadę po ślimaku czy jakiś rampach nie muszę się przejmować otwieraniem szyby jak dla mnie to jest bardzo dobre rozwiązanie
Wiecie, znajomy powiedzial mi ze nie kazdy samochod ma cos takiego.
Nazywa sie to "modul comfort", czy jakos tak.
A wiem to bo chcialem zeby lalozyl mi do alarmu autodomykanie sie szyb po zamknieciu centralnego, ale wlasnie z powodu tego modulu bedzie trzeba troche pokombinowac.
W tanszych wersjach-podstawach (albo starszych) tego nie bylo.
Rodzice w mondeo maja to samo, a za to znajomi w escorcie i szwagier w corsie tego nie ma (podstawowe wyposarzenie).
Ma to nie odwracac uwagi kierowcy od drogi, a szyba i tak w miare szybko sie otwiera wiec nie trzeba jakos dlugo czekac gdy chce sie ja zatrzymac np. w polowie okna.
Mi sie podoba . . . hehe
Wysłany: Sob Sie 16, 2008 17:14
No z tym automatycznym otwieraniem to bajer jest raz przyciśniesz i spokój, pomocne przy cofaniu, albo jakiejś nagłej sytuacji, raz przyciśniesz i sobie leci A później jak już się sytuacja ustabilizuje, (jedziesz do przodu itp.) można poświęcić te 4-5 sekund i przytrzymać palcem przycisk podnoszący szybę
W R75 wszystkie sie same otwieraja ale tylko kierowcy sie sama podnosi po nacisnieciu.reszte trzeba trzymac zeby zamknac.Ja mam problem ze szyby mi staja w trakcie otwierania w jakims polozeniu i musze jeszcze raz naciskac.Niekiedy nawet na 3 razy musze otwierac a innym razem idzie jak fabryka nakazala na raz.Wiecie moze o co tu chodzi??Glownie mam na mysli szyby przednie bo tyl chodzi ok.
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum