Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 14:50 [R400] IM i alarm nie chce się wyłączyć
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: 1995
Witam Was wszystkich w moim pierwszym poście
Mam problem ze swoim Roverkiem, wszystko zaczęło się od tego ,że padł akumulator ,więc go naładowałem i podłączyłem. Wiadomo ,że po podłączeniu akumulatora włącza się IM ,więc został odblokowany kodem za pomocą kluczyka. Następnie został uruchomiony silnik, gdy silnik został wyłączony ponownie włączył się IM, ale tu nastąpił już poważny problem, gdyż nie chce się odblokować i w dodatku jak wkładam kluczyk do zamka do wyje alarm i nie chce się wyłączyć tylko trzeba zdejmować klamę z aku.... i mam pytanie co mogło się stać ? czego nie mogę odblokować IM kodem??? co mogło się zepsuć??? chciałem się trochę coś dowiedzieć zanim pójdę do mechanika, możecie mi jakoś pomóc?
Prosze o odpowiedź pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Sty 19, 2011 23:49, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 14:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 14 razy Dołączył: 20 Kwi 2005 Posty: 143 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 14:59
oj to ciekawy przypadek .Nie miałem z takim czymś do czynienia ale jak masz kluczyki zpiete z pilotem to wypnij pilot połuz gdzies na boku i spróbuj rozblokować imo za pomoca kodu taka pierwsza wolna mysl mi przyszła .Tak z ciekawosci masz nową baterie w pilocie czy może wymieniłes na nową
Pomógł: 14 razy Dołączył: 20 Kwi 2005 Posty: 143 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 15:19
o to klina mi zabiłeś. Ja bym na początek wymienił baterie ,kosz nie wielki i zaprogramował bym go tak jak się to robi po wymianie baterii i może zadziała.Poczekaj tak godzinkę i spróbuj jeszcze raz odblokować IMO przez kod, może ktoś jeszcze coś dorzuci od siebie
Powiem tak ,te piloty już nie działają nawet po wymianie baterii, a co do zwykłego odblokowywania za pomocą kluczyka też nie daje rady cos sie zepsuło a nie wiem co
Co do pilota to znowu problem bo od początku nie działa zawsze sobie radziłem bez niego
Jak sobie radziłeś?
R400 fabrycznie były wyposażone w immobiliser i alarm. Jeżeli mogłeś użytkować samochód bez pilota, to prawdopodobne jest, że ktoś w sobie jedynie znany sposób wyciął (jak się okazuje nieudolnie) immobiliser.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Za pomoća kluczyka bez pilota otwierałes I nie musiałeś za każdym razem rozbkolowywać IMO machając kluczykiem ?
Może przycisk w pilocie nie działa ale po przyłożeniu do stacyjki rozkodowywał imobilazjera wcześniej ?
Za pomoća kluczyka bez pilota otwierałes I nie musiałeś za każdym razem rozbkolowywać IMO machając kluczykiem ?
Może przycisk w pilocie nie działa ale po przyłożeniu do stacyjki rozkodowywał imobilazjera wcześniej ?
Tak za pomocą kluczyka cały czas otwierałem przez prawie 2 lata i nie było problemu
Tak za pomocą kluczyka cały czas otwierałem przez prawie 2 lata i nie było problemu
Albo ktoś wyciął immo wcześniej (bo nie było pilotów do auta) albo ktoś wprowadził kiedyś kod immobilisera, aby immo wyłączyć.
Imo nigdy nie był wycinany. Do tej pory jak sie blokował imo wyłączałem za pomocą kody i kluczyka, ale teraz zablokował się na dobre i w dodatku wyje alarm jak podejmę jakieś próby. Mógł komputer nawalić ?
bębenek zamka to to w co wkładasz kluczyk
jak zdejmiesz tapicerkę drzwi i wykręcisz klamkę to zobaczysz (albo i nie zobaczysz, ale powinieneś) dwa cieniutkie kabelki idące do stycznika, który jest wciskany przez krzywkę obracającą się razem z bębenkiem zamka...
to ten stycznik jest odpowiedzialny za to, ze otwierajac samochód kluczykiem wyłaczasz alarm, i dzięki niemu też możesz wprowadza kod...
te dwa kabelki wiszą sobie dość luźno w drzwiach, i biegną prosto do centralki alarmu, która znajduje się pod radiem
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum