Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 14:39 [Rover 214i] Czy będzie pasować skrzynia od 214si
Witam kolegów mam pytanie dotyczace skrzyń biegów posiadam rovera 214i 8 zaworowego z 98 roku, padła mi w nim skrzynia i chciałbym sie dowiedziec czy będzie do niego pasowała skrzynka od wersji 1.4 16zaworowej z 99 roku z góry dziękuje za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony przez thef Pon Wrz 08, 2008 14:47, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 14:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
tak będzie... trzeba tylko przełożyć łapę sprzęgła, bo w R400/45 jest hydrauliczne, ale absolutnie do zrobienia.. podobnie od R111, 114, 45-1,4 45-1,6 45-1,8
od każdego roverka z silnikiem serii K wyjąwszy chyba 1,8vvc, tylko przełożeniami sie może różnić, ale tego nie odczujesz specjalnie
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Dobrym pomysłem jest natomiast montaż skrzyni od 1.4 to auta, w którym siedzi 1.6
Ja tak zrobiłem. Zamontowałem skrzynię z R25 1.4 16V do mojego R200 1.6 16V. Pierwsze wrażenie to auto zbiera się dużo lepiej. Dla mnie ta różnica jest dosyć odczuwalna. Auto jest bardziej elastyczne. Nie sprawdziłem jeszcze jak to wygląda na trasie, ale obawiam się że przy prędkościach powyżej 120km/h obroty będą już dosyć wysokie i jazda będzie mało ekonomiczna.
Dla porównania dodam, że przy starej skrzyni (od 1.6) na III biegu auto ciągnęło do ok. 140km/h. Na nowej skrzyni (z 1.4) ciągnie do 120km/h więc to sporo.
Mi ten układ bardziej pasuje. Jeżeli ktoś jeździ dużo w trasy po szybkich drogach do chyba lepiej wsadzić skrzynię z 1.6. Do miasta polecam skrzynie z 1.4.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum