Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 19:09 [R400] Problem z chłodnicą
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Od jakiegoś czasu ubywa mojej znajomej płyn chłodniczy. W żaden sposób nie można zauważyć gdzie i skąd, ponieważ powierzchnia w okolicy nowej chłodnicy i przewodów jest sucha. Oddano auto do zakładu gdzie instalowali niedawno z tego powodu chłodnicę. Auto było sprawdzane przez 3 dni i oni nie mogą odpowiedzieć dlaczego tak się dzieje.
Litr płynu starcza na 2 dni.
Czy ktoś może miał takie zdarzenie ?
Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Sty 20, 2011 19:22, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 19:09 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
[ Dodano: Pon Wrz 22, 2008 20:18 ]
Możesz jeszcze sprubować dosypać do płynu jest taki proszek do uszczelniania chlodnic i całego układu , można go kupić na cpn kosztuje ok 6-8 pln , jest dosyć skuteczny.
Koledze w Hondzie po zastosowaniu takiego proszku tak uszczelniło układ że nie ma teraz ogrzewania w samochodzie.
Najprawdopodobniej "uszczelniło" dokładnie nagrzewnicę.
Jesli byla zakladana nowa chlodnica, to i uklad byl sprawdzany. Mam nadzieję, bo to jest sprawdzony zakład. Wyczytałem wlasnie na forach że może to być sprawa uszczelki pod głowicą.
W żaden sposób nie można zauważyć gdzie i skąd, ponieważ powierzchnia w okolicy nowej chłodnicy i przewodów jest sucha.
ale jeśli ubywa płynu to nie znaczy, że cieknie tylko chłodnicą lub w jej okolicach ...
trzeba dokładnie sprawdzić WSZYSTKIE przewody, ich łączenia szukając śladów biało-zielonkawego nacieku ... może być, że wyciek następuje nad gorącym elementem przez co natychmiast ulega odparowaniu ...
makusz8 napisał/a:
Jesli byla zakladana nowa chlodnica, to i uklad byl sprawdzany.
wierzysz w to, tak szczerze ?
makusz8 napisał/a:
Wyczytałem wlasnie na forach że może to być sprawa uszczelki pod głowicą.
czy auto zaczęło wykazywać jakieś inne objawy ? zaczęło kopcić, straciło na mocy, konsystencja oleju silnikowego uległa zmianie ? opisz bardziej szczegółowo, a może znajdzie ktoś przyczynę takiego stanu rzeczy
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Więc tak...zadzwoniłem do znajomej i powiedziała, że auto nie wykazuje żadnych oznak żeby było gorzej. Jest zrywne, sprawne jak dotychczas. Tylko ten płyn ktory trzeba dolewać codziennie. Jak stoi płynu nie ubywa. W warsztacie gdzie zakładana była chlodnica auto było 3 dni. Sprawdzali, jeździli i NIC nie stwierdzili. Oni nie mogli znaleźć przyczyny.
auto nie wykazuje żadnych oznak żeby było gorzej. Jest zrywne, sprawne jak dotychczas. Tylko ten płyn ktory trzeba dolewać codziennie. Jak stoi płynu nie ubywa
rozumiem, że auto nie "dymi" ? ... jeśli tak to należy szukać wycieków, które Ci wcześniej zasugerowałem
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum