Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 20:03 [R wszystkie] Felgi i rozmiary... po raz kolejny...
Witajcie!
Nie wiem jak u Was, ale u mnie przygotowania do zimy rozpoczęte
Właśnie zakupiłem oponki zimowe i teraz intensywnie rozglądam się za felgami. Szukam stalówek w rozmiarze 14" i tu pojawia się problem. Chciałbym znaleźć coś z możliwie małym ET (najlepiej 30) ze względu na walory wizualne. Czy jakiś konkretny model samochodu jeździł/jeździ na takich felgach? Ewentualnie od jakiego samochodu najłatwiej byłoby dopasować przy pomocy np. pierścieni centrujących?
Może ktoś coś kombinował w tym temacie Zorientowanych proszę o radę.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 20:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 20:27 Re: [R wszystkie] Felgi i rozmiary... po raz kolejny...
kornik11 napisał/a:
Chciałbym znaleźć coś z możliwie małym ET (najlepiej 30) ze względu na walory wizualne....
...Może ktoś coś kombinował w tym temacie Zorientowanych proszę o radę.
Ja kiedyś kombinowałem... i zdecydowanie odradzam. Chcąc poprawić stabilność auta założyłem felgi z ET mniejszym o 10 i porażka niestety Auto kiepsko skręcało, opony piszczały na byle zakręcie, kierownica inaczej odbijała itp. Przy 200 na dodatek będzie tył obcierał. Moim zdaniem min dopuszczalne ET to jakieś 38, ale i tak będziesz szybszy na 45
Nie zakłada się pierścieni do stalówek.
Boję się, że przesiadka z alu 205/55/15 na stalowe 175/65/14 strasznie oszpeci mojego Roverka Myślałem, że mniejsze ET trochę poprawi sprawę, ale teraz sam już nie wiem...
Pomógł: 16 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 920 Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 21:21
Mam zimowe opony 195/50R15 na felgach aluminiowych. Chce jednak sprzedac te alusy i kupic sobie stalowki. Jakie powinienem wybrac, od jakich aut beda pasowac i najwazniejsze - jaki bedzie koszt?
Pomógł: 16 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 920 Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 22:07
wlasnie szukalem i wychodzi na to, ze jak juz znajde te 4x100 15" to albo ET jest jakies kosmiczne - np. 49 albo wiecej albo otwor ma zupelnie inny rozmiar... Rozumiem, ze jak otwor centrujacy wg danych technicznych jest 56,1mm to tak ma zostac i nie mozna innych zalozyc?
A czemu szukasz 15"???
Fabryczny rozmiar masz 14" i takich szukaj. Otwór centrujący powninien byc ten sam. Można kupic felgi z większym otworem i zastosowac pierścienie centrujące.
Ostatnio zmieniony przez TomC Pon Wrz 22, 2008 22:16, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum