Forum Klubu ROVERki.pl :: jaka komorke wybrac ??? pomocy
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: thef
Nie Wrz 21, 2008 23:12
jaka komorke wybrac ??? pomocy
Autor Wiadomość
maciej 
Klubowicz

Wielki Migrator

Rover 400

Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 17:48   

giewu napisał/a:
maciej napisał/a:
a) Nokia ma Symbian, co Cię ogranicza w doborze aplikacji (np. nie ma chyba jeszcze AutoMapy na Symbiana), HTC mają WinMobile

AutoMapa na symbiana właśnie się kończy tworzyć ;) ... poza tym są inne nawigacje np. genialny (moim zdaniem oczywiście) GarminXT :cool:
maciej napisał/a:
b) Nokia Maps ciągną się przez sieć i podwyższą Ci rachunki

już dawno jako nawigacja jest scrackowana, można także Map Loaderem zapakować mapki na telefon :cool:

Co nie zmienia faktu, że łatwiej się używa wszelkich takich aplikacji na ekranie 2,8 cala i 480x640, a nie 1,7 cala 240x480. :cool:

SPAMU¦

Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 17:48   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

giewu 

Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 17:53   

maciej napisał/a:
łatwiej się używa wszelkich takich aplikacji na ekranie 2,8 cala i 480x640, a nie 1,7 cala 240x480

no nie sposób się z Tobą nie zgodzić ;) ...
choć z drugiej jeśli weźmiemy pod uwagę rozmiar takiego telefonu :/

Brt 
mgz insz.

Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 17:58   

dla takiego HTC to chyba bym nawet kieszenie w spodniach powiększył :P :mrg: ale taki dylemat to będe miał na wiosnę ;)

maciej 
Klubowicz

Wielki Migrator

Rover 400

Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 18:02   

No własnie porównywałem rozmiary HTC Touch Pro (Diamond jest 2 razy cieńszy, bo nie ma klawiaturki), to różnica do zwykłej 2-letnie Nokii 6233 jest nieznaczna (Touch Pro jest jakieś 4 mm grubszy, 7-8 mm szerszy, ale 5 mm krótszy), wagowo też nie są to duże różnice:

Nokia 6233:
Waga: 110 [gram]
Wymiary - długość: 108 [mm]
Wymiary - grubość: 18 [mm]
Wymiary - szerokość: 46 [mm]

Kontra HTC Touch Pro:
Najważniejsze parametry HTC Touch Pro:
- Wymiary: 102 x 51 x 18,05mm
- Waga: 165 g

Czyli wg danych produktowych HTC nawet nie jest grubszy - to tylko wrażenie, ale jest 45 g cięższy.

Wojtek88 

Rover 400

Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 18:22   

Nie polecam N95, przereklamowany sprzęt, chociaż lubie Symbiana to nie kupiłbym takiego telefonu, słabo trzyma baterie, słaby procesor itd... Mój znajomy kupił na allegro nówkę sztukę Samsung'a SGH-i780 razem z automapą i zapłacił <1000 zł. Jest bardzo zadowolony. Szczerze polecam, bo bawiłem się tą "zabawką" i bardzo mi się spodobała, polecam również firmę HTC :)

Specyfikacja:

http://www.telepolis.pl/telefony.php?id=1371#

teusz 

Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 18:43   

Jeśli o SE mowa to ja poleciłbym SE C905 fajny i funkcjonalny telefon co prawda nie ma go jeszcze na naszym rynku ale to kwestia dni moze tygodni...

dobryziom 

Rover Coupe

Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 18:47   

w tej chwili zastanawiam sie już tylko nad nokia n82, samsungiem G810 oraz HTC P3700 w HTC nie podoba mi sie głownie brak klawiatury oraz związane z tym niedogodności plus cienki aparacik i cena reszta na piątkę. n82 razi mnie w zasadzie tylko wygląd bo ogólnie wypada oprócz tego chyba najkorzystniej z kalkulacji funkcjonalność cena, i G810 praktycznie nic mu nie brakuje ma wszystko oprócz bajeru typu akcelerometr i do tego jeszcze kozacki wygląd. Zostało prześledzić ceny i kupić gdzie najtaniej :p

PS. HTC 2.8"; 640x480 pixeli; 65536 kolorów;

N82 2,4 cala 240 x 320; 16 mln kolorów

G810 2,6 cala 240 x 320; 256 tys. kolorów

Skiba 

Rover 600

Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 19:43   

dobryziom napisał/a:
HTC nie podoba mi sie głownie brak klawiatury

Klawiatura jest, ale dotykowa ;) i sam sobie ustawiasz jej wielkość :P

PS co więcej HTC posiada bardzo elegancki TouchFlo3D :mrgreen:

dobryziom 

Rover Coupe

Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 19:52   

oczywiście chodziło mi o tradycyjna klawiaturę :) ostatnio próbowałem w miarę szybko napisać sms na iphonie 3G nie udało sie mam chyba za duże paluchy :( w ogóle stwierdziłem ze opcja dotykowego ekranu albo rysika u mnie odpada...

maciej 
Klubowicz

Wielki Migrator

Rover 400

Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 20:00   

dobryziom napisał/a:
w HTC nie podoba mi sie głownie brak klawiatury

Touch Pro ma klawiaturę qwerty!!! :D

Skiba 

Rover 600

Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 20:05   

dobryziom napisał/a:
w ogóle stwierdziłem ze opcja dotykowego ekranu albo rysika u mnie odpada...

ja sobie nie wyobrażam bez rysika korzystać z WWW :roll:

dobryziom 

Rover Coupe

Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 20:14   

polak potrafi:p

TomC 

Rover 400

Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 22:46   

maciej napisał/a:
Wydaje mi się, że HTC mają już HSUPA, czy też HSPA, a Nokie tylko HSDPA.

Macieju.... wpisz proszę w google HSDPA i HSUPA a dowiesz się co i jak. HSDPA jest szybsze... A jedno i drugie to HSPA

maciej 
Klubowicz

Wielki Migrator

Rover 400

Wysłany: Wto Wrz 23, 2008 08:15   

TomC napisał/a:
Macieju.... wpisz proszę w google HSDPA i HSUPA a dowiesz się co i jak. HSDPA jest szybsze... A jedno i drugie to HSPA

No to wpadłeś kolego. ;)

Z racji zawodu to ja wiem co to jest HSDPA, HSUPA i HSPA (a nawet wiem mniej więcej jak to działa) bez patrzenia w google, a patrząc w google czasem trzeba to dokładniej poczytać - bo nie wszystko jest takie proste i nie do końca masz rację. :D

A teraz mały wykład z podstaw mobilnej transmisji pakietowej w sieciach UMTS/W-CDMA: ;)

HSDPA to High Speed DOWN-LINK Packet Access - czyli tzw. łącze "w dół" - od stacji bazowej (czyli po ludzku nadajnika z anteną na dachu budynku) do terminala mobilnego (czyli po ludzku telefonu) - to łącze odpowiada za jak najszybszy odbbiór danych przez terminal mobilny (czyli po ludzku za szybkość z jaką możesz czytać maile, czy strony WWW).

HSUPA to High Speed UP-LINK Packet Access - czyli tzw. łącze "w górę" - od terminala mobilnego do stacji bazowej - to łącze odpowiada za jak najszybsze nadawanie danych przez terminal mobilny (czyli po ludzku za szybkość z jaką możesz wysyłać maile, czy MMS'y).

HSPA to High Speed Packet Access - to połączenie obu i tu rzeczywiście źle się wyraziłem, bo jeśli terminal mobilny ma HSUPA to obecnie w 100% przypadków ma już HSDPA (nie widziałem jeszcze na rynku terminala z HSUPA bez HSDPA, ale istnieje teoretyczna możliwość, że takie też są), więc w sumie ma HSPA.

HSUPA zawsze będzie wolniejsze z bardzo prostych przyczyn - zawsze trudniejsze jest nadawanie niż odbiór - HSDPA jest nadawane ze stacji bazowych, tam możesz postawić szafkę, a raczej całkiem dużą szafę serwerową, masz stałe zasilanie sieciowe, potężnego UPS'a na wypadek przerwy w zasilaniu i metrową antenę, natomiast HSUPA ma chip wielkości paznokcia, baterię 3,6V i antenę o wymiarach połowy drażetki Orbit.

W związku z tym nie możesz porównywać prędkości HSDPA z prędkością HSUPA, a właśnie to zrobiłeś, bo założeń sieci mobilnych HSUPA będzie wolniejsze od HSDPA i nie możesz porównywać tych prędkości, bo dotyczą zupełnie czego innego, więc pisanie:
TomC napisał/a:
HSDPA jest szybsze...

jest prawdą, ale jednocześnie lekkim wprowadzeniem w błąd czytającego.

HSDPA jest szybsze, ale to nie ma znaczenia, bo dotyczy trochę czego innego - to HSUPA jest wyższym stopniem wyrafinowania technologicznego, bo trudniej to wykonać i jeśli coś ma HSUPA to jest lepsze niż coś co ma tylko HSDPA. :D

Więcej nie będę pisał, bo 99,999% społeczeństwa uzna to za technologiczny bełkot. ;)

Co ciekawe duża dysproporcja między łączem "w dół", a łączem "w górę" spowoduje, że szybkie łącze "w dół", przy "zwykłym" ruch internetowym i tak nie zostanie w 100% wykorzystane - wynika to z właściwości najczęściej stosowanego (np. przeglądanie stron WWW, e-mail itp.) protokołu TCP - w przypadku IPTV i innych aplikacji sieciowych opartych o protokół UDP taki downlink zostanie wykorzystany, ale to temat na zupełnie inny wykład Drodzy Studenci. ;) ;) :D

dobryziom 

Rover Coupe

Wysłany: Wto Wrz 23, 2008 09:29   

dziękujemy ci Papciu Smerfie :) bo szczerze mówiąc trochę mi to rozjaśniło sprawę :)

Eddek 

Wysłany: Sro Wrz 24, 2008 07:40   

Propos HTC.

Moj kolega mial toto: http://www.mgsm.pl/katalog/htc/s710vox/ jak jeszcze nazywalo sie SPV 650costam chyba. Jak go kupil w abonamecie to stl cos kolo 1200zl (a grubo ponad 2k bez umowy) i jest to najch...szy telefon jaki mialemw lapach :) Glownie dzieki WM6. Bawilem sie nim godzine. W tym czasie powiesil mi sie 3 razy, a odpalanie sie systemu trwalo okolo 2-3min za kazdym razem. Synchronizuje sie na naturalnie TYLKO z outlookiem i jak sie pozniej okazalo - tylko 2007, ktorego wersje 60 dniowa dorzucaja do telefony, pozniej radz sobie sam. Wszystkie gumowe zaslepki zaczely odpadac i lapac kurz po 2 miesiacach, a po 4 miesiacach WM6 stwierdzil, ze zgibil plik od gornego menu (ktore kolega uwazal za najbardziej uzyteczne z 3 mozliwych do wyboru), ale zeby system sie wlaczyl, to menu musi dzialac. Oddal szmelca do jakiegos serwisu kom, to cos pokombinowali i wlaczyli mu boczne menu, ale gorne juz nigdy nie zadzialalo. Pozniej na szczescie na telefonie wyladowal elektryczny fotel Opla Signum i pekl wyswietlacz w polowie tak, ze widac bylo tylko jego dolna czesc. Pozniej przez 3 tygodnie recznie przeklepywal numery telefonu do SE.
Ogolnie w momencie zakupu, ten telefon na allegro chodzil po okolo 1500zl, po 3 miesiacach byly juz po ~550-650zl i nikt tego nie bral. Nie bez powodu. Jak reszte telefonow maja taka...

maciej 
Klubowicz

Wielki Migrator

Rover 400

Wysłany: Sro Wrz 24, 2008 08:02   

SPV 650 to zabytek technologiczny.

Wtedy nikt nie wiedział co to jest HTC, a obecnie to najbardziej zaawansowany producent SmartPhone'ów i w przeciwieństwie do np. iPhone 3G, w wypuszczonym miesiąc wcześniej Touch Pro wszystko działa (choć na razie nie należy robić upgrade do nowej wersji softu, tylko korzystać z tej podstaowwej, bo dziś kolega mi mówił, że po upgrade jest trochę problemów).

Poza tym ZTCW to kupując takie zabawki innych firm i tak jest szansa dostać układy HTC, bo HTC wyrosło z dostarczania ukłądów innym firmom i produkowania telefonów sprzedawanych pod markami sieci. ;)

Poniżej coś a propos iPhone 3G: :rotfl:

Odpowiedz do tematu