witam kiedy włącza sie wentylator chłodnicy tzn gdzie powinna być kreska na wskażniku żeby sie włączył , i czy mogę na krótko sprawdzić ten wentylator ?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Paź 02, 2008 15:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Czw Paź 02, 2008 15:30
Z tego co mi wiadomo to wentylator załącza się przy temp. ok. 105 stopni. Odkąd kupiłem swojego R400 ani razu mi się nie włączył i też chciałbym go jakoś sprawdzić czy w ogóle działa.
Z tego co mi wiadomo to wentylator załącza się przy temp. ok. 105 stopni. Odkąd kupiłem swojego R400 ani razu mi się nie włączył i też chciałbym go jakoś sprawdzić czy w ogóle działa.
Jest włącznik w chłodnicy (dwa przewody), który zwiera obwód przekaźnika silnika wentylatora chłodnicy.
Włączyć zapłon, zdjąć te dwa przewody z włącznika w chłodnicy i zewrzeć razem, np spinaczem biurowym. Silnik powinien zacząć pracować.
W nowocześniejszych silnikach wentylator załączany jest przez komp. główny silnika, który otrzymuje wartości temp. cieczy chłodzącej z czujnika, który zarazem daje dane o temp. do sterowania wtryskiem.
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
mi też sie nie włączył jeszcze ale wyminiłem płyn na nowy i może dlatego, ale skoro można na krótko go sprawdzic to tak zrobię a pytałem czy można bo np. w Volvo kończy sie to wymianą wentylatora
oprawca_1978, w roverkach wentylatorem steruje komputer, powinien się załaczyć po odłączeniu wtyczki czujnika temperatury płynu (tego z dwoma kabelkami) i przekręceniu kluczyka
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
drlubicz, wiatrak odpala I bieg przy 104`, II bieg przy 111`. Plus/minus 2`.
Jak wyjmiesz wtyczkę z kablem idącym od wentylatora do bebechów chłodniczych, to powinien się uruchomić bez względu na temperaturę silnika.
Zanim wymieniłem chłodnicę włączał się dość często, zaraz za połową skali, ale to był od razu II bieg. Po wymianie wskazówka leży jak przyklejona nieco poniżej połowy. Nie zwracałem uwagi, ale jeśli teraz się włącza, to naprawdę bardzo rzadko.
kostas napisał/a:
u mnie w 416Si włącza sie jak wskazówka jest w 3/4 skali.
Nie jestem pewien, czy nie jest to od razu II bieg. Chyba powinien odpalać nieco wcześniej.
Pomógł: 14 razy Dołączył: 20 Kwi 2005 Posty: 143 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: Czw Paź 02, 2008 23:02
ja dla pewności że silnika nie przegrzeje, założyłem sobie dodatkowo regulator temperatury .Mi się załącza przy przekroczeniu 93 stopni spada do 85 testowałem podczas powrotu z zakopanego w niedzielnym szczycie powrotowym Jak jedzie się samochodem to normalna temperatura silnika jest w granicach 70 stopni
oprawca_1978, w roverkach wentylatorem steruje komputer, powinien się załaczyć po odłączeniu wtyczki czujnika temperatury płynu (tego z dwoma kabelkami) i przekręceniu kluczyka
hhihi, ja jestem jeszcze na etapie Poloneza, ale wiem, że w nowocześniejszych samochodach wentylator włącza komp silnika, a nie jak w moim królu polskich szos - autonomiczny włącznik, wkręcony w "gorącym" miejscu w chłodnicy.
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum