Wysłany: Nie Paź 05, 2008 00:52 [R600] Chrobotanie przy wyższych prędkościach
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam,
Wczoraj wieczorkiem zauważyłem dziwny chrobot z okolic maski (wydaje mi się, że z okolic strony kierowcy). Dźwięki takie chrobocząco - metaliczne
Oto poszlaki:
- owe chrobotanie/grzechotanie słychać tylko podczas jazdy (powyżej ok 50 km/h),
- nasilenie dźwięku NIE jest zależne od wciśniętego/wyciśniętego sprzęgła,
- na luzie - też jest to samo (o ile samochód oczywiście jedzie),
- nie zależy też od obrotów silnika (tylko i wyłącznie od prędkości bryły pojazdu)
- przy niskich prędkościach cisza.
Dziś ściągnęłem z Brt dolne osłony silnika i niby wszystko OK, nic nietypowego nie rzuciło się w oczy .. osłony przegubów zewnętrznych całe .. co jeszcze sprawdzić ? co to może być, czyżby łożysko ? muszę przyznać, że czytam, czytam i zaczyman się martwić
_________________ pozdrawiam Skiba
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Sty 25, 2011 22:49, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Paź 05, 2008 00:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
przede wszystkim powinieneś zdiagnozować czy problem tego chrobotania jest związany z układem jezdnym (koła, półosie itp.) czy też z opływem powietrza podczas jazdy (luźne elementy powodujące ten dźwięk)
celem sprawdzenia układu jezdnego proponowałbym Ci taki test:
- trzeba unieść cały przód auta (najlepszy do tego byłby jakiś stabilny podnośnik kolumnowy)
- gdy auto jest podniesione (oraz zabezpieczone przed zsunięciem się z lewarka ) odpalasz samochód, wrzucasz 5. bieg i "jedziesz"
- gdy osiągniesz prędkość przy której zaczyna się ten dźwięk, wciskasz pedał sprzęgła i gasisz samochód (sprzęgło cały czas wciśnięte )
- w tym czasie gdy po zgaszeniu motoru koła się wciąż kręcą druga osoba lokalizuje przyczynę hałasu
Jeśli problem tkwi po stronie układu jezdnego można w ten sposób szybko zbliżyć się do jego odnalezienia.
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum