Jestem od niedawna posiadaczem Roverka 200 i zastanawia mnie ile faktycznie koni posiada mój silnik?W książce pojazdu jest wpis 1396/55 (czyli 75koni) ,jednak na pokrywie zaworowej widnieje napis twin cam 16valve.Czy silniki 16zaworowe były 75konne?Auto jest z roku1999.Przede mną wymiana uszczelki pod głowicą termostatu i przy okazji rozrządu i pompy wody stąd pytanie bo nie wiem co mam kupić - pomocy!!!
SPAMU¦
Wysłany: Sro Paź 15, 2008 07:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Twój motor jest 16-zaworowy (patrząc na zdjęcie).
Sprawdź VIN tutaj http://www.roverki.pl/checkvin.php i się dowiesz jaki motor wstawiła fabryka. Być może był wymieniany, albo masz błąd w dowodzie rejestracyjnym.
Wszystko jest możliwe że silnik nie pochodzi z tego auta ale w związku z tym gdzie szukać numeru silnika?
leniek, przecież Ci wyraźnie napisałem co powinieneś zrobić ... po co Ci numer silnika teraz ?
weź do ręki dowód rejestracyjny samochodu, odczytaj numer VIN (numer nadwozia/podwozia), kliknij odpowiedni link , wpisz swój numer i naciśnij sprawdź ...
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Numer nadwozia w książce pojazdu ,dowodzie rejestracyjnym i tabliczce znamionowej są identyczne SARRFNWHMXD356058 czy końcowe cyfry to jak w fordach numer silnika?
Ostatnio zmieniony przez leniek Sro Paź 15, 2008 08:38, w całości zmieniany 1 raz
Model MG Rover, Rover 200, 25 and MG ZR
Body Style 5 Door Saloon
Catalyst Closed loop-Cat 1
Class (Trim) Class 3.1klasa wyposażenia
Drive LHDkierownica po lewej stronie
Engine CC 1400 ccpojemność silnika 1400 cc
Engine cylinders 4 Cylinder4-cylindrowy rzędowy
Engine Fuel System MPiwielopunktowy wtrysk paliwa
Fuel Type Petrolbenzyna
Performance High performancesilnik o podwyższonej wydajności
Series Engine K Series
Transmission Manualmanualna skrzynia biegów
Transmission No. of Speeds 5 Speedpięć biegów
Transmission Type 5C39
Valves per engine 16Vsilnik 16-zaworowy
Model Year 1999rok modelowy (nie musi oznaczać roku produkcji)
S/N D35605
czyli masz 16-zaworowy. najprawdopodobniej ktoś się walnął w dowodzie.
Mam rozumieć że w roverkach nie było numerowanych silników?
były numerowane silniki, ale uwierz mi, że ta wiedza (poznanie swojego numeru silnika) nie będzie Ci niemal do niczego potrzebna ...
masz błędny wpis (ten o mocy silnika) w dowodzie rejestracyjnym
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Wiem że poza zaspokojeniem ciekawości czy silnik nie był zmieniany ta wiedza mi nie będzie do niczego potrzebna.Jedno jest pewne mój silnik ma 103 KM i oto mi chodziło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum