Wysłany: Czw Paź 30, 2008 18:14
mój typ: Nokian WR G2
ale nie będę kupował dopóki nie będzie pierwszych oznak zimy, z obecnych prognoz zima może być nawet cieplejsza niż poprzednia, cały klimat się zmienia.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 258 Skąd: Wałbrzych
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 20:53
praktis napisał/a:
Test zimówek i całorocznych na ADAC:
Hmmm...po niemiecku biegle... gwiżdżę, ale dzięki
[ Dodano: Czw Paź 30, 2008 20:59 ]
Któryś raz widzę 195!
Czy to OK?
Ktoś powiedział mi, że szeroki kapeć jest niezły na lato, fura trzyma się drogi przy prędkościach, ale że średnio sprawdza się na zimę, bo nacisk osi przekłada się na dużą szerokość laczka i że wtedy jest duża powierzchnia "poślizgu". Przy wąskim kapciu wbrew pozorom ten poślizg jest mniejszy, większy nacisk na mniejszą powierzchnie i auto po śniegu lepiej się wdrapuje.
JeRRy3D, najprostsze sprawa wchodzisz na stronkę oponeo. pl http://www.oponeo.pl/?gcl...CFQWJ1QodMjJi2g tam wybierasz oponkę (rozmiar) i wyskakuje ci cała lista dostępnych (oczywiście odznacz że chodzi o zimowe) następnie w zależności od zamożności wybierasz. Jak dla mnie to ważne jest że opony są nowe (jeźdzę na polskich Debica). DOSTAWA GRATIS - kupiłem u nich juz ze 15 kompletów w różnych cenach wszystko zawsze było ok a dostawa w 2 - 3 dni
JeRRy3D, jest kilka tematów o oponach zimowych, w których są interesujace Cie opinie. Co do felg, to po prostu kup gdzieś ze szroty roverkowego używane stalowe i napewno będą pasować. Rozmiar opon najlepiej seryjny znajdziesz go na www.roverki.pl --> modele --> R400 lub R45
Ja do swojego Poldorovera namiętnie na zimę stosuję takie same oponki, co na lato.
Napompowane do 0,3 MPa Dębica Passio o przebiegu jakichś 30 kkm.
Wymaga to bezwzględnie umiejętności wyprowadzania samochodu z poślizgu i jednocześnie, umiejętności nie wprowadzania go w nie. Czego się nauczyłem już dawno temu.
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum