Przymierzam się do kupna takiego sprzęciku i w związku z tym mam pytanie.
Upatrzyłem sobie takie modele.
1.Garmin Nuvi 205 GP
2.Garnim Nuvi 255 W
Jestem co prawda posiadaczem Nuvi 200 ale spróbuję porównać te dwie nawigacje.
1. Garmin Nuvi 205 GP
Plusy wobec Garnim Nuvi 255 W
+ GPmapa;
+ wytyczanie trasy z wieloma punktami pośrednimi;
+ większa liczba waypointów.
Minusy wobec Garnim Nuvi 255 W
- mniejszy ekran;
- słabsza bateria;
- mniejsza pamięć wewnętrzna;
- brak mapy europy (city navigator europe)
2. Garnim Nuvi 255 W
Plusy wobec Garnim Nuvi 205 GP
+ większy ekran;
+ mocniejsza bateria;
+ większa pamięć wewnętrzna;
+ mapa europy (city navigator europe)
Minusy wobec Garnim Nuvi 205 GP
- brak GPmapy;
- wytyczanie trasy z jednym punktem pośrednim;
- mniejsza liczba waypointów.
Niby plusy i minusy prawie się pokrywają, ja jednak wybrał bym Garnim Nuvi 255 W.
Już tłumaczę dlaczego?
Większy ekran - więcej widać;
Lepsza bateria - dłużej można korzystać bez podpiętego zasilania;
Większa pamięć - można wgrać więcej map.
Plusy 205 GP to GPmapa, większa liczba waypointów i wytyczanie trasy z wieloma punktami zwrotnymi, ale:
- GPmapę można dokupić lub wgrać darmową UMP-pcPL http://www.ump.waw.pl/wszystkie.html ;
- w 205 GP jest 1000 waypointów w 255 W niby tylko 500, ale ja po prawie roku użytkowania mam wpisanych nie więcej niż 40. ;
- wytyczanie trasy z wieloma punktami zwrotnymi to według mnie typowy bajer, można przecież prowadzić nawigację od punktu do punktu.
ja też mogę się w tym temacie wypowiedzieć:D
Dla mnie numer jeden dla nawigacji to garmin.
W swojej mam mapy city navigator europe i powiem ze GPMAMA chowa się co do tej pod względem ilości dróg i w ogóle. A wiem o czym mówię bo bardzo dużo podróżuje i widziałem nie jedną mapę:)
tu masz forum Link
Ale każdy musi to ocenić sam. Tyle ile ludzi tyle opinii:)
ostatnio kumpel mial przerobiona nawigacje manty za 200zl... wymieniasz soft i latasz. Sam korzystam z nokii e50 + tomtom6 i na niemcach tylko raz zawiodl
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
Wysłany: Wto Paź 28, 2008 23:29
niedawno sprezentowalem sobie za 320zl miomoov 200 ktora z orginalna miomap spisywala sie kiepsko. Odblokowalem winde, wgralem panel i teraz mam wgrane pare programow do nawigacji (miomapa, iGO8 i najnowsza automape 5.2 europa) na karcie. Oprocz tego mozna ogladac filmy i sluchac muzy o grach juz nie wspomne.
Po co przeplacac za nawigacje skoro po necie lata multum programow i map a parametry sprzetu tego za 300 lub 1300 sa zblizone.
niedawno sprezentowalem sobie za 320zl miomoov 200 ktora z orginalna miomap spisywala sie kiepsko. Odblokowalem winde, wgralem panel i teraz mam wgrane pare programow do nawigacji (miomapa, iGO8 i najnowsza automape 5.2 europa) na karcie. Oprocz tego mozna ogladac filmy i sluchac muzy o grach juz nie wspomne.
Po co przeplacac za nawigacje skoro po necie lata multum programow i map a parametry sprzetu tego za 300 lub 1300 sa zblizone.
Jako użytkownik jeszcze starszego mio c250 potwierdzam navi za trochę ponad 500 zł odblokowałem (nie trzeba być orłem wystarczy poczytać forum) i teraz jeżdżę na igo 8 i uważam że to jedna z najlepszych map (teleatlas) poza tym posiada takie bajerki jak asystent pasa budynki i inne podobne
Jako użytkownik jeszcze starszego mio c250 potwierdzam navi za trochę ponad 500 zł odblokowałem (nie trzeba być orłem wystarczy poczytać forum) i teraz jeżdżę na igo 8 i uważam że to jedna z najlepszych map (teleatlas) poza tym posiada takie bajerki jak asystent pasa budynki i inne podobne
greg a próbowałeś może uruchomić na c250 AM
_________________ NIE POTRAFISZ PRZECZYTAĆ TEGO TEKSTU, WCIŚNIJ Ctrl +
Pewnie chciałbyś usłyszeć że TAK ale niestety na c250 kupionym w polsce nie da sie tego odpalić (wyskakuje błąd programu lub za mało pamięci). Na innych tematycznych forach przeszukałem wszystko. Wniosek jest jeden - zdarzyło mi się spotkać z użytkownikami którym ta sztuka się udała. Niestety swoje c250 kupowali poza granicami. Z tego co wiem w zachodniej europie mio c250 miały lepsze "wnętrze" bardziej rozbudowane (pamięć i inne takie) dzięki temu był możliwy ten trik.
Ja jestem zadowolony z igo 8 a cała jego instalacja była bajecznie prosta - poza tym w każdej chwili można zamiennie korzystać z miomap. Tak na marginesie to w listopadzie ma wyjść uaktualnienie map miedzy innymi dla mio c250 - tak mówi producent.
Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Sob Lis 01, 2008 09:06
Lechos, ja także uważam że nie ma co przepłacać za GPSa. Kupiłem sobie SmartGPS SG610. Ma duzy wyświetlacz, szybki procesor i wystarczająco pamieci a po odblokowaniu można mieć jak sie chce program navi, ogladać filmy i zdjęcia, słuchać muzy a i wygląd nie głupi
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Kwi 2008 Posty: 111 Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Lis 01, 2008 23:31
Apropo niedrogiego GPSu...
Jest jeszcze możliwość wgrania oprogramowania do zwykłego telefonu z Javą (w tej chwili używam na SE K770i), które w połączeniu z odbiornikiem GPS na bluetooth doprowadzi nas do celu. Ja w tym momencie używam darmowego nav4all, jego największym minusem (moim zdaniem) jest brak trójwymiarowych map podczas nawigacji, jeśli komuś to nie wystarcza to (już nie darmowy) Naviexpert takie posiada. Nie jestem żadnym globtroterem dlatego takie rozwiązanie mi odpowiada i jest wystarczające, jeśli jadę gdzieś w trasę to bez kłopotu używam.
Odbiornik GPS i uchwyt na telefon do samochodu kosztowały mnie razem 124 zł. Ten sam odbiornik mogę także używać z laptopem lub palmtopem (jeśli się na takiego zdecyduję). Koszt jaki ponoszę to jedynie połączenie GPRS (miesięcznie nie przekroczyłem nigdy 3zł, w wakacje kiedy nie jeździłem mało).
Pewnie chciałbyś usłyszeć że TAK ale niestety na c250 kupionym w polsce nie da sie tego odpalić (wyskakuje błąd programu lub za mało pamięci). Na innych tematycznych forach przeszukałem wszystko. Wniosek jest jeden - zdarzyło mi się spotkać z użytkownikami którym ta sztuka się udała. Niestety swoje c250 kupowali poza granicami. Z tego co wiem w zachodniej europie mio c250 miały lepsze "wnętrze" bardziej rozbudowane (pamięć i inne takie) dzięki temu był możliwy ten trik.
Obecnie używam Larka -nieodblokowany- ale AM na nim odpala spoko nawet ostatnia wersja 5.1.1 niestety na 250 nic z tego nie chce ruszyć z tego co doczytałem na innych forach ma okrojonego win ce 5.0 i to jest przyczyna. Niby odblokowałem to to, pisałeś że też odblokowałeś, ciekawi mnie jak? Jak by coś pisz do mnie na PM nie będziemy tu propagować "edukacyjnych" rozmów i programów.
_________________ NIE POTRAFISZ PRZECZYTAĆ TEGO TEKSTU, WCIŚNIJ Ctrl +
Pomógł: 29 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 423 Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: Nie Lis 02, 2008 15:55
Na allegro można kupić poniżej 300zł "goclever 3570A" z kartą pamięci 512M. Wprawdzie oryginalne oprogramowanie jest kiepskie ale bez problemu można wgrać np. automapę albo tomtoma (jak by co służę pomocą). Oczywiście ograniczeniem może być pojemność karty pamięci. Na 512 bez problemu zmieści się automapa i tomtom z mapami PL.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Kwi 2008 Posty: 111 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Lis 02, 2008 18:43
Dam-Kam napisał/a:
Homi, zgadza sie że na komórce tez sie da uruchomić navi ale zapomniałeś o jeszcze jednym minusie - wielkość wyświetlacza
Chodziło mi bardziej o wskazanie możliwości taniego rozwiązania, oraz faktu, że nie jest wcale niezbędny telefon z Symbianem.
Dam-Kam, dla Ciebie mały wyświetlacz to duży minus, ale dla kogoś innego mały rozmiar urządzenia, które i tak mamy zawsze przy sobie, może być zaletą. To już zależy od użytkownika...
I to jest ciekawe, bo na stronie ciągle jest 5.1.1...
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Widać niektórzy wyprzedzają autorów bo ja mam 5.2.0 zainstalowaną...
Hehe... Rzeczywiście już się pojawiła, ale ztcw to we czwartek można było już ściągnąć 5.2 skrakowaną, a ja mam licencję i na stronei była ciągle dostępna 5.1.1...
Niezłe musza mieć wyciek danych...
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum