Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1997
Problem dotyczy kilku spraw.
1. Przestały mi działać elektryczne szyby przód i tył oraz elektryczne lusterka.
2. Pojawiła się kontrolka ABS. Jak byłem za przeglądzie ponoć tylne prawe koło mniej chwyta. Jak to sprawdzić ?
3. Problem mam z podświetlaniem tablicy tzn pokrętła biegów nawiewu, ciepło-zimno oraz przycisków obiegu powietrza i A/C.
4. Wiatrak chłodnicy - po nagrzaniu się silnika - nie działa "normalnie" tylko wtedy gdy załączona jest klimatyzacja.
Pewnie trzeba pojechać na komputer. Może ktoś wie gdzie we Wrocławiu można tanio podłączyć mojego ROVERka ?
Szukam już od jakiegoś czasu i albo chcą potęrzne pieniądze (150zł-250zł) albo twierdzą że nie mają końcówek żeby podłączyć moją 618Si.
Wszystkie te usterki nie wystąpiły jednocześnie.
Jestem nowy na forum (03-01-08) ale juz poczytałem na temat domowego sposobu sprawdzenia komputera.
Bedę wdzięczny na wszelkie informacje.
Przemo_Wrocław
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Sty 28, 2011 22:01, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sty 03, 2008 11:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
2. Pojawiła się kontrolka ABS. Jak byłem za przeglądzie ponoć tylne prawe koło mniej chwyta. Jak to sprawdzić ?
Sprawdź kody błędów. Opis jest w technicznym faq na str. głównej. Przy odczycie błędów migać ma kontrolka ABS a nie check engine.
pimo28 napisał/a:
3. Problem mam z podświetlaniem tablicy tzn pokrętła biegów nawiewu, ciepło-zimno oraz przycisków obiegu powietrza i A/C.
Popalone są żaróweczki. Z pokrętłami ciężka sprawa. Ja kiedyś opisywałem w starszych postach wymianę. Sprawdź moje posty
pimo28 napisał/a:
4. Wiatrak chłodnicy - po nagrzaniu się silnika - nie działa "normalnie" tylko wtedy gdy załączona jest klimatyzacja.
Co to znaczy "nie działa normalnie". Jest teraz dość zimno i ma prawo się nie załączać. Jeśli wskaźnik na desce nie "szaleje" to wszystko ok. Z klimą tak ma być.
pimo28 napisał/a:
Pewnie trzeba pojechać na komputer. Może ktoś wie gdzie we Wrocławiu można tanio podłączyć mojego ROVERka ?
Szukam już od jakiegoś czasu i albo chcą potęrzne pieniądze (150zł-250zł) albo twierdzą że nie mają końcówek żeby podłączyć moją 618Si.
Zajrzyj na stronę główną do działu części i warsztaty. Jesteś z Wrocka więc ze znalezieniem fachowca od Roverków nie powinieneś mieć problemów.
Wentylator chłodnicy nie włącza się dalej. Wskazówka od temperatury dochodzi prawie na czerwone pole i nic. Jak włączę klimę działa wentylator i temp. spada.
Byłem już u mechaników "fachowców" ale we Wrocławiu trudno o dobrego mechanika do Roverka 618.
pimo28, sprawdz czujnik rozowy na zielona wtyczke jest on przy wyjsciu z pompy wody do przewodu gornego chlodnicy, on odpowiada za wlaczanie wentylatora
pimo28, sprawdz czujnik rozowy na zielona wtyczke jest on przy wyjsciu z pompy wody do przewodu gornego chlodnicy, on odpowiada za wlaczanie wentylatora
Jakiś czas minął od ostatniej wizyty.
Faktycznie jeśli chodzi o niedziałający wentylator była to awaria czujnika.
NEOSSS bardzo dziękuję za pomoc. Oj przydała się. Ale jest jedno ale
Do przewodu górnego chłodnicy faktycznie jest czujnik ale on odpowiada za tak zwane dochłodzenie silnika po wyłączeniu go.
Czujnik który odpowiada za włączenie wentylatora (gdy silnik jest odpalony) jest również po lewej stronie z tym że jest podłączony do dolnego przewodu.
Znajduje się on na tej samej wysokości tyle że przed nim.
Żeby go spokojnie zdemontować i zamontować sprawny najlepiej odkręcić pokrywę obudowy filtra powietrza i bez problemu wymienić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum