Wysłany: Czw Lis 13, 2008 20:34 [R75] Check Engine - nie włącza się - CDT/CDTi
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam,
W moim Roverku 75 2.0 CDT nie działa po włączeniu stacyjki kontrolka "check engine" oraz sygnalizacji zapięcia pasów. Dodatkowo nie wyświetlają się komunikaty na komputerze gdyż jest uszkodzony. W sytuacji gdy komputer próbuje wyświetlić jakiś komunikat wyświetlacz tylko się podświetla. Czy ktoś może mi powiedzieć czy da się to naprawić i jakie mogą być tego koszty oraz czy jest to poważny problem. Dodam że samochód zachowuje się w porządku.
Z góry dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony przez apples Czw Lip 28, 2011 16:43, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lis 13, 2008 20:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wiem że powinna sie zapalić na około 2s. a u mnie się nie odzywa. Czy moga się po prostu spalić i czy da się to sprawdzić?. Roverek pochodzi z belgii jest dość bogato wyposażony z dużą navi i automatem.
Kontrolka poduszek się również u mnie pali na około 2-3 sek. Engine ani zółta ani czerwona przy uruchomieniu silnika nigdy się nie paliła. Co do pasów też nie mam żadnej kontrolki.
Engine oraz niezapięcie pasów paliły mi się natomiast w OVectra benzyna - z tego co wiem "engine" zapala się również w R75 benzyna gdy stacyjka jest w położeniu 2-gim ... nie pomyliły Ci się przypadkiem silniki ?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Witam kupiłem właśnie Roverka 75 2.0 CDT wersja club i mam podobne pytanie o kontrolkę check engine? czy ma się zapalać po włączeniu zapłonu czy nie?
U mnie się nie zapala, może sprzedawca coś wykombinował?
A u mnie w 75CDT z 2000r (bez dużego wyświetlacza) po przekręceniu kluczyka w pozycję 2 najpierw zapala się kontrolka grzania świec,a za chwilę check engine,po chwili obie gasną i wtedy startuję silnik
Wysłany: Nie Wrz 05, 2010 17:22
szamanpl napisał/a:
A u mnie w 75CDT z 2000r (bez dużego wyświetlacza) po przekręceniu kluczyka w pozycję 2 najpierw zapala się kontrolka grzania świec,a za chwilę check engine,po chwili obie gasną i wtedy startuję silnik
Ok dziękuję zakładam więc, że wszystko jest w porządku , uspokoiłem się bo byłem ostatnio w serwisie i na komputerze wyszedł jedynie błąd od świec żarowych, ale po skasowaniu nie powrócił poza tym igła .
Jeszcze jedno pytanie: po co za tylnym prawym kołem jest mała chłodnica?
U mnie tak samo.
ale jedna rzecz które check engine ci sie zapala? czy to na zdjęciu 1 wraz z grzaniem świećczy
czy t to check engine na zdjęciu 2 bo ja ma mzegary z LCD i przy rozruchu silnika opórcz świec i sygnalizacji ESP nic wieciej sie nie załącza
_________________ kupiłem, pojeździłem, popsułem, naprawiłem..... i to wszystko dzięki wam:):)
Witam.
Jest wszystko OK u mnie nie ma się zapalać skoro zrobiłem bezawaryjnie już 40 tysięcy km, jedynie wymieniłem termostat i wahacz.
Mimo wszystko po roku użytkowania w Roverze 75 pochwalić mogę jedynie silnik 2.0 CDT i wygląd, reszta pozostawia sobie wiele do życzenia.
[ Dodano: Sro Lip 13, 2011 17:41 ]
A teraz widzę, że Ty też masz problem z martwymi pikselami na LCD, jest to rzecz , która wkurza mnie najbardziej, gdyż poszukiwałem koniecznie egzemplarzu z LCD i znalazłem rezygnując z innych udogodnień,po czym okazało się że LCD uszkodzone i nie da się naprawić, kicha!
A teraz widzę, że Ty też masz problem z martwymi pikselami na LCD, jest to rzecz , która wkurza mnie najbardziej, gdyż poszukiwałem koniecznie egzemplarzu z LCD i znalazłem rezygnując z innych udogodnień,po czym okazało się że LCD uszkodzone i nie da się naprawić, kicha!
niechciej wiedziec ile ja spędziłem czasu szukając tego wyświetlacza.... ale juz sobie z tym poradziłem ... bardzo rzadko na niego patrzę
_________________ kupiłem, pojeździłem, popsułem, naprawiłem..... i to wszystko dzięki wam:):)
Łącze wyświetlacza nie kontaktuje w IPK, ale próbując to naprawić można zrobić gorzej.. Trzeba bardzo ostrożnie i z cierpliwością. Mycie czystym spirytusem a jeszcze lepiej spirytusem izopropylowym jest zalecane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum