Wysłany: Sob Lis 15, 2008 18:53 [R400] Wymiana szpilki w tylnym kole oraz alternatora
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Witam.
Autko to R400 1.4 16V 97 rok HTB
Dziś ściągając letnie laczki zerwałem w nakrętce główkę na którą wkłada się klucz Tym samym jestem w kropce co z tym zrobić. Jedynym rozsądnym rozwiązaniem wydaje mi się rozwiercenie szpilki po czym wymiana jej na nową. Jednak chcę się dowiedzieć czy przy wymianie szpilki jest sporo roboty. Czytałem że w przednim kole troszkę z tym jest zachodu bo łożysko się od razu rozpada ale na temat tylnego nic nie znalazłem.
Wdzięczny bym był za jakieś rady. Nie pogardzę też jakąś radą co trzeba po kolei zrobić by ją wymienić.
Druga sprawa to alternator. Obecny niestety nie wyrabia z prądem a co za tym idzie jestem zmuszony zmienić go na większy. Już wybrałem odpowiedni ale jako że nie posiadam za długo tego autka nie wiem który kabel jest od czego. Dlatego prosiłbym również o jakieś informacje który kabel jest od czego tak abym mógł prawidłowo podłączyć inny alternator.
Z góry dziękuję za informacje.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Lut 27, 2011 23:03, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lis 15, 2008 18:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
z tyłu wystarczy zdjąć zacisk hamulców i odkręcić nakrętkę ze środka koła i piasta zchodzi ręką... możesz mieć tylko problem wybić szpilkę, bo są wbite na radełkowaniach i dość solidnie siedzą... ale wszystko dla ludzi
przy składaniu nakrętkę piasty dokręcasz 181Nm to nie jest wcale dużo... nie skręć za mocno, żeby nie zepsuć przy okazji łozyska
jesli chodzi o połączenia i schematy elektryczne to wszystko jest w RAVE
jest tam też dużo innych przydatnych informacji, polecam
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
sTERYD, z wyciśnięciem problemu nie będzie
mam dostęp do wciskarki/wyciskarki hydraulicznej więc powinno dać radę.
A żeby zdjąć zacisk co trzeba zrobić? Sorry za tak banalne pytanie ale z hamulcami nigdy się nie bawiłem i pojęcia o tym nie mam
RAVE? Cóż to takiego Jeszcze nie jestem obznajomiony ze slangiem tego forum
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
rave to instrukcja opracowana dla autoryzowanych serwisów mg rover:
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#30
żeby zdjąć zacisk hamulców tylnych trzeba odkręcić śruby pływające (szt. 2 na stronę )- te same co się odkręca przy wymianie klocków - chyba, że masz hamulce bębnowe, to w zasadzie piasta zejdzie bez niczego, tylko trzeba razem z nią zdjąć bęben (a ten jak wiemy trzeba zdjać sposobem... )
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
jeśli chodzi o gwint, to M12x1,5, a jeśli chodzi o długość, to zależnie od tego jakie masz felgi (do niektórych alusów potrzebne są dłuższe) najlepiej zmierz swoje
dzięki sTERYD
udało mi się to przed chwilą odkręcić. Miałem 12 kątny klucz nasadowy. Stwierdziłem że kupię 6 kątny to może nie będzie się ślizgał i poszło Zadowolony jest że obyło się bez wiercenia.
Muszę tylko kupić teraz nakrętki przelotowe bo obecne od alu wydają mi się złe że nie dokręciły dobrze koła.
Dzięki jeszcze raz.
Pozdrawiam
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Wysłany: Pon Lis 17, 2008 08:51
Zastanawiałem się po co wogóle produkują nasadki 12kątne? skoro nie nadają się do starszych zmęczonych śrub. Może są tańsze w produkcji, ale cena w sklepie jest praktycznie taka sama jak 6kątnych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum