Wysłany: Sob Lis 22, 2008 11:52 [R45] Świece żarowe?
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
od kilku dni gdy zrobilo sie chlodniej moj roverek po odpaleniu przez pierwsze kilka sekund ma troche nie rowne obroty i minimalnie wydluzyl sie czas krecenia rozrusznikiem zanim odpali czy to moze byc wina swiec?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lut 28, 2011 23:51, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lis 22, 2008 11:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
hehe.. dodaj gazu przy odpalania to nie będziesz musiał tak długo kręcić. Ja mam w swoim 220 mam co zimę to samo. Ze jak zapali to obroty są przez kilka sekund niskie i dopiero jak dodam gazu to znów są normalne obroty.
W końcu to zima nachodzi
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
thef, Tylko te objawy które są tam opisane w zasadzie nie tyczą naszego problemu, bo autko super pali jak jest więcej niż 5 stopni ale poniżej właśnie troszkę dłużej trza kręcić w zasadzie 1-3sek dłużej i przez parę pierwszych sekund ma tak jakby czkawkę tzn w pewnym momencie jak by jeden z garów nie odpalił mieszanki. Ale za chwile wszystko jest ok
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sob Lis 22, 2008 12:44
A co tam jest opisane? Właśnie problemy z rozruchem zimnego silnika, a wiadomo, że im niższa temperatura zewnętrzna tym zimniejszy silnik. Rozruch w 15 stopniach jest bezproblemowy, ale w okolicach 0 zaczyna być gorzej
Możesz zrobić jeszcze jedno. Wymień filtr paliwa lub spuść paliwo z filtra dolnym otworem, a potem napompuj gruszką i odpowietrz.
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sob Lis 22, 2008 13:36
Tak, to normalne. Wcale nie musi kopcić, po prostu lekko przestawiony kąt wtrysku może powodować problemy z rozruchem w zimne dni. Ale tam też jest o świecach i przekaźniku. Również paliwo ma znaczenie i filtr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum