Wysłany: Sob Lis 29, 2008 20:49 [R75] Problem z radiem?
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
witam. od kilku dni mam taką sytuację że gdy włącza się ogrzewanie tylnej szyby to radio przestaje odbierać. pojawia się szum i ledwo co słychać stacje które są najbardziej mocne.
sprawdziłem już połączenia w tylnych nsłupkach do tych wzmacniaczy antenowych ale to nic nie pomogło. ogrzewanie wyłączę i radio pięknie cyka. macie może jakieś pomysły?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 05, 2010 01:59, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lis 29, 2008 20:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Antena jest w tylnej szybie podajże po prawej stronie na górze. Możliwe, że jakieś zwarcie jest gdy się włączy ogrzewanie, gdzieś w kabelkach w tamtym rejonie.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Nie Lis 30, 2008 09:48
U mnie od początku jest to samo.W momencie załączenia tylnej szyby(a w zimne dni włącza się samo)radio szumi.Napewno tam jest antena i ponieważ nie zgłębiałem tematu ratuję się zmieniarką.Ciekawa sprawa,że nie reaguje w ten sposób na transmiterze.Czyżby więc to był słaby sygnał nadajnika?
W momencie załączenia tylnej szyby(a w zimne dni włącza się samo)radio szumi.Napewno tam jest antena
zgadza się, siatka ogrzewania szyby jest jednocześnie anteną
Poszukaj gdzieś na początku działalności forum
ZTCP to gdzieś pod plastikami z tyłu jest plastikowa puszka, podłączona do przewodów ogrzewania tylnej szyby, do której idzie też kabel aneny od radia i ona ma za zadanie redukować szumy powstające po załaczeniu ogrzewania... pewnie coś tam się w środku popsuło, a znajac życie,to jakiś prosty układ...
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
macie szumy bo jest zepsuty filtr przeciw zakłuceniowy na słupku pod tapicerką , często siada usrojstwo
a jak to naprawić u mnie jest podobnie zauważyłem że plastik zawierający antenę może od wilgoć odlepił się wina kleju ale może i gdzieś właśnie zwiera się z anteną obieg podgrzewania
[ Dodano: Pon Gru 01, 2008 20:58 ]
znalazłem sposób aby to ominąć najpierw włączam ogrzewanie potem radio i śmiga spokojnie
ale coś z tym by się przydało zrobić
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
ja tez nie mogę sobie z tym poradzić bo jak chcę kupić coś takiego to proszą mnie o symbol. w naszych roverkach na każdym słupku są po dwa takie ustrojstwa a ja jestem laikiem i nie potrafię rozszyfrować do czego każde z nich służy. przeglądam RAVE szukam zdjęć ale nie znam angielskiego na tyle dobrze aby sobie z tym dać radę.
Witam. Nie chce zakładać nowego postu więc zapytam kolegów - gdyż mam problem z radiem w R75. Radio potrafi sie samo właczyć w nocy lub w czasie jazdy samo się wyłącza - czy ktoś spotkał sie może u siebie z taka usterka ? Dodam że jest to fabryczne radio na kasety .
sprawdź kostki za radiem kiedyś kojarzę ze ktoś już pisał o tym. Konektorki luźne miał
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum