Wysłany: Pon Gru 01, 2008 16:52 [R416] Dziwny objaw silnika
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Mam pytanie dotyczące silnika jestem laikiem w tych sprawach. Problem polega na tym ze jak odpalam to zatrzęsie się silnik który wprowadza cały samochód w drganie obroty spadają do 500 obr/min i wracają do normy wszystko trwa może 1-2 sek. Problem pojawia się na zimnym silniku. Czy to wina krokowca a może jakiegoś czujnika np. położenia wału. Od czego zacząć sprawdzanie ewentualnej przyczyny.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Mar 02, 2011 23:35, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 01, 2008 16:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jak gaszę silnik to wszystko jest dobrze nic nie trzęsie a płynu nie ubywa. Jak juz odpalę to wszystko jest ok silnik chodzi równo. Zapomniałem dodać ze problem ten raz jest a raz go nie ma.
Wygląda mi to na silnik krokowy! Taj jakby się wieszał albo za późno dostawał impuls z czujnika temperatury Tak myśle
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Czw Gru 04, 2008 00:28
Jeśli nie włączają się wiatraki po przekręceniu zapłonu, to chyba czujnik temp. można wyklczyć. Jeśli nie ubywa płynu, to również można wykluczyć HGF (w sensie płyn do cylindra). Osobiście obstawiałby stały zestaw elektryczny (kopułka, palec i przewody). Niech zgadnę, że problemy są z reguły w wilgotne dni, gdy temp. na zewnątrz jest w granicach 2-7 st. C. (powyżej zera).
Niech zgadnę, że problemy są z reguły w wilgotne dni, gdy temp. na zewnątrz jest w granicach 2-7 st. C. (powyżej zera).
Tak problem pojawiał się w dni w których temperatura wahała się w okolicach ok 5 C. Napisałem pojawiał ponieważ problem wystąpił 2 razy na początku grudnia i do dnia dzisiejszego wszystko jest dobrze. Jedyny problem teraz to akumulator bo miałem wczoraj problem z odpaleniem ale wystarczy go podładować
[ Dodano: Nie Gru 14, 2008 14:03 ]
Tomi napisał/a:
Jeśli nie włączają się wiatraki po przekręceniu zapłonu, to chyba czujnik temp. można wyklczyć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum