Wysłany: Nie Lis 30, 2008 16:02 [R75] Licznik nie działa
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003
Bardzo was proszę o pomoc.!
Mam od miesiaca Rover 75 2,0 CDT i licznik mi nie działa.Mechanicy chca rozbierac skrzynie biegow.Co mam począć.?To jest chyba elektroniczna sprawa.samochod jest z 2003r.
[ Dodano: Nie Lis 30, 2008 17:42 ]
Bardzo proszę, dajcie mi jakąś radę bo mnie mechanik ograbi.... .
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 12, 2010 15:45, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lis 30, 2008 16:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A czasem tylnego zawieszenia nie chcą Ci zdemontować? Szukaj kogoś od naprawy liczników. Można oczywiście sprawdzić czy sygnał podaje z impulsatora. Tam jest zapewne kontaktron. Podlewaruj koło, miernik do ręki i heja. A jak nie kumasz wogóle tematu to podjedź do pierwszego lepszego elektryka i Ci sprawdzi czy sygnał podaje z impulsatora. I będzie wiadomo czy to licznik.
renia75, w R75 licznik nie ma nic wspólnego ze skrzynią biegów... bieże on informacje od czujników ABS z prawej strony... nie świeci Ci się kontrolka ABSu przypadkiem
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
A licznik nie bierze przypadkiem danych z alternatora? u mnie w r416 jak mi sie raz spalil alternator to nie dzialal licznik oraz obrotomierz. Nie świeci się kontrolka, że brak ładowania na desce rozdzielczej?
_________________ Najlepszym dowodem na to, że w kosmosie istnieje inteligecja jest to, że się z nami nie kontaktują.
A licznik nie bierze przypadkiem danych z alternatora? u mnie w r416 jak mi sie raz spalil alternator to nie dzialal licznik oraz obrotomierz. Nie świeci się kontrolka, że brak ładowania na desce rozdzielczej?
zaiste dziwne rzeczy prawisz
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Były auta, że obrotomierz brał sygnał z alternatora, ale prędkościomierza to napewno nie dotyczy Jedynie co, to spadek napięcia w instalacji mógł spowodować brak wskazań zegarów na desce i chyba dokładnie tak to działa - przypominając sobie ostatnie przygody Walkie i Kajetana
[ Dodano: Wto Gru 02, 2008 10:58 ]
Cytat:
swieci sie ta kontrolka,przetarty jest jeden kabel od ABS-u,moze to jest to ?
To na 99,9% jest to połącz, zaizoluj i wypij browara z radości
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Wto Gru 02, 2008 14:59
Tak jest. To sprawdzone, jak padnięty jest czujnik ABS, albo jest przetarty kabel, to trzeba go wymienić, tak będzie najlepiej. Doraźny jest sposób połączenia i zaizolowania.
Z izolacją to nie bardzo bo jest pomiar oporu na czujniku, w ten sposób komputer sprawdza poprawność działania czujnika.
Akurat 75 ma trochę pokopane z elektryką.
W R200 czujnik ma pomiedzy 1 a 2 komy wiec nawet niewielki wzrost rezystancji na łaczeniu spowoduje pomijalnie mały błądf w odczycie. Oczywiście wymienić najlepiej, ale doraźnie można skręcić i zaizolować. Powinno zadziałać. Sprawdzone nie tylko w Roverku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum