Wysłany: Pon Gru 08, 2008 21:04 [R620] Wyskakujący 5 bieg
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam, wyskakuje mi 5 bieg nawet gdy przytrzymuję dźwignię ręką to czuć jak sie to wywala, po za tym występuje u mnie również stary nr z brzęczącą gałką i tak sobie myslę, czy ta piatka wyskakuje przez "wyluzowaną" dźwigienkę czy też po prostu skrzynia biegów sie zbuntowała ? help.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Sty 27, 2011 00:29, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 21:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie napisałeś czy jak masz wcisnięte sprzęgło to czujesz że piatka wchodzi a jak puszczasz sprzęgło to bieg wyskakuje czy tak? Jeśli tak jest to są uszkodzone w języku mechaników"pieski" czyli zamki na przesuwce i to ich zużycie jest tego skutkiem Możliwe również iż właśnie ta "luźna gałka" dzwigni zmiany biegów jest powodem tego problemu. Gdyz bieg do końca może nie być wkleszczony czego skutkiem jest jego "samoczynne wykleszczanie" Sprawdz to jak najszybciej gdyż jeśli to będzie to to masz kase w kieszeni a jeśli kilka razy ci tak wyrwie bieg to coć na pewno w skrzyni odpuśći
Ostatnio zmieniony przez TARADAJA Pon Gru 08, 2008 21:15, w całości zmieniany 1 raz
Panowie, dziękuję za odpowiedzi, jeśli chodzi o pytanie kolegi taradaja to 5 wrzucam z takim małym zgrzytem, czasem zgrzytkiem, i kilka , kilkanaście sekund mogę szczycić się jazdą na V tce, a potem wuuuuuuuu... i luzik. I tak to jest u mnie.
Panie sTERYD, słuszna uwaga. Byłem dziś u mechanika i:
*zlikwidowalismy luz na gałce poprzez dokręcenie śrubki ale nie za mocno bo nie mógłbym bawić się biegami
*wlaliśmy olej do skrzyni biegów, bo wyobraźcie sobie, prawie nie było oleju !
dzięki temu:
*gałka nie stuka
*póki co 5go biegu nie wywala, co prawda przy wrzucaniu jest takie małe "ziiit" ale da się z tym jeździć
*stan skrzyni, no cóż cos tam już brzęczy, jakieś łożysko ale póki co...
Dziękuję za podpowiedzi, zapomniałem dodać, że Rovera mam dopiero od kilku dni.
WESOŁYCH ŚWIAT
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum