Wysłany: Nie Kwi 27, 2008 09:01 [200i 1.4 97r] Na 1 przy ruszaniu szarpie. Co to może być?
Witam wszystkich. Kiedy ruszam na jedynce to zamiast ruszać płynnie to samochód szarpie. Czy to wina sprzęgła? Czy to może być to, że mam duże luzy na wodzikach które łączą skrzynie biegów z gałką zmiany begów?
Czy ktoś wie gdzie można kupić te wodziki nowe ( a jeśli nie nowe to używane w dobrym stanie) tzn. wszystko co łączy skrzynie z tą gałką?
Pomóżcie bo to strasznie denerwujące jak się codziennie jeździ w korkach...
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 27, 2008 09:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Można tylko skasować luz linki (bo ma automatyczną regulację).
Kasowanie luzu linki sprzęgła (porada autorstwa Mariusza418):
"Wystarczy pociągnąć za pancerz linki w komorze silnika do siebie. Jeśli to nie pomoże to należy odchylić osłonę gumową linki, która znajduje sie na przegrodzie silnika i założyć tam cybant metalowy po uprzednim pociągnięciu linki do siebie, a następnie skręcić."
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Jeszcze taki objaw:
Przy ruszaniu na 1 gałka zmiany biegów się cofa, a jak przyśpieszę to idzie do przodu.
Tak jakby silnik się ruszał.
Wymieniłem wszystkie poduszki, nie na nowe, ale mechanik mówił że są OK.
Co to może być?
Witam,
A spróbuj ruszać w ten sposób że, puszczając pedał sprzęgła wciskasz jednocześnie (ale ciut wcześniej niż w wiekszości innych aut) pedał gazu, przypuszczam że poczujesz różnice in-plus.Ja przesiadając sie na Roverka miałem ten sam problem, ale się "nauczyłem" ruszać z miejsca i jest ok. Nic innego nie wymyslisz - te typy tak mają Pozdr.....
mi czasem szarpie po wrzuceniu na 2gi bieg kilka razy tak miałem i nie wiem czy to mój błąd jakiś?kumpel mi mówił że to może byc silniczek krokowy czy coś takiego...
Pomógł: 26 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 587 Skąd: Civitas Kielcensis
Wysłany: Czw Gru 11, 2008 17:36
Mi jak szarpało na starym silniku 8V to zrobilem wszystko - kable WN, swiece, kopulke, palec, filtr paliwa, sprzeglo, filtr powietrza, wszystko! Po kilku miesiacach poszla uszczelka pod glowica, zmienilem silnik na 16V i spokoj, przyjemnosc z jazdy. Tylko co tydzien lyzka majonezu w zbiorniczku, nie wiem czy to pozostalosci po ostatnim HGF czy ten silnik tez powoli puszcza;/
Mi kiedys tez szarpalo (jak kupilam roverka; jezdzilam wczesniej innymi samochodami bez takiego problemu) ale po pewnym czasie przyzwyczajania sie do tego auta to po prostu minelo. Musisz sie nauczyc odpowiedniej pracy nog przy zmianie biegow a Twoj problem przeminie Wlasnie tak jak Stacho mowi.
Widac ze w roverkach to charaktyrystyczne Inna sprawa jezeli wczesniej tego nie bylo a pojawilo sie teraz..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum