Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam!
chciałbym zapytać co i jak z ta wymiana...
zbliza sie zima.... mielam ostatnio problemy z chlodnica(dziurawa) i wlewalem wode teraz trzeba zmienic na plyn bo chlodnica juz uszczelniona, znalazlem na stronie instrukcje jak to zrobić i tam jets napisane:
6. Ustaw pojemnik na płyn chłodniczy - tzn jak ?:D
pozniej przy napelnianiu i odpowietrzaniu: Przepłucz układ wodą pod niskim ciśnieniem: UWAGA: Wysokie ciśnienie może uszkodzić chłodnice - to w jaki sposób wyleci woda z bloku silnika? skoro nie można wysokim ciśnieniem jej wydmuchać? czy jets jakiś spust z bloku osobny o ktorym nie napisano w instrukcji?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Mar 04, 2011 22:57, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 15, 2008 21:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 22 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 508 Skąd: Z Google :)
Wysłany: Pon Gru 15, 2008 21:58
czesc ja dzis wymienialem plyn .. i tak spuscilem to przez ten dolny waz na chlodnicy ... dodatkowo odkrecilem ten waz obok silnika wyjolem zbiornik z plynem wyrownawczym wymylem i poporstu dmuchnolem w weza i wszystko wylecialo a najpierw jak wszystko spuscilem to zalalem zwykla wodoa zeby sie wyplukalo
[ Dodano: Pon Gru 15, 2008 22:00 ]
a wylecialo napewno wszystko bo w rave pisze ze ilosc plynu potrzebna do zalania ukladu to 4,8 mi weszlo rowne 5 i jest stan troche ponad max czyli wszystko ok
_________________ www.dvhk.eu nowe forum nowe mozliwosci
Wysłany: Wto Gru 16, 2008 08:01
Pawson napisał/a:
6. Ustaw pojemnik na płyn chłodniczy - tzn jak ?:D
normalnie, na ziemi pod rozlaczonym wezem a chlodnica ( bo przeciez nie wolno lac na glebe)
Pawson napisał/a:
to w jaki sposób wyleci woda z bloku silnika?
do wlewu zbiorniczka wyrownawczego przykladasz usta i dmuchasz (palacy wykonuje 2 dmuchniecia wiecej od niepalacego ) tylko trzeba uwazac bo moze byc goraco.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Wrz 2008 Posty: 101 Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Gru 24, 2008 09:20
chlopaki gdzies mi sie obilo o uszy ze jest przy chlodnicy jakis `kranik` zaworek??? czy poprotu odlaczyc weza jezeli nie ma kranika? narazie tez mam wode i dzis bede sie za to zabieral, ile plynu powinno wejsc? trzeba robic jakies odpowietrzenia potem? i czy plyn ma lepsze wlasciwosci chlodzenia od wody? (oprócz temperatury zamarzania) dziekuwa
_________________ Wiesz o co chodzi?!
Ostatnio zmieniony przez Brt Sro Gru 24, 2008 09:30, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum