Wysłany: Sob Gru 20, 2008 11:55 [R416] Jak sprawdzić czujnik położenia wału ?
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam.
Jakiś czas temu samochód zgasł mi na środku drogi. Po tym o ile w ogóle odpalił to tylko po to aby wskoczyć na obroty i po chwili zgasnąć. Czasem udało mi się nim ruszyć kilka metrów ale z miejsca gasł i był słaby. Ciśnienie w cylindrach bdb. kable, świece, przerywacz wymienione a paliwo dochodzi.
Z różnych postów na tym forum, gdzie pojawiał się podobny problem, zazwyczaj chodziło o czujnik położenia wału. Wykręciłem go, przeczyściłem i dalej nic. Prawdopodobnie więc muszę go wymienić na nowy, mimo wszystko jednak najpierw chciał bym go sprawdzić i tu pytanie do zainteresowanych. Jak podłączyć czujnik do miernika i na ilu omah go sprawdzać i na co przy tym uważać ?. Za wszelkie info będę wdzięczny, samochód stoi już od prawie miesiąca a na święta chciał bym go już mieć na chodzie.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Mar 04, 2011 23:31, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Gru 20, 2008 11:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
No cóż, nie jest to takie proste. Nie znam w swoim mieście osób które by miały samochód z takim silnikiem jak mój a mowa tu o serii K, a niepotrzebny zakup nowego czujnika właśnie wolałbym uniknąć, jeśli istnieje taka możliwość.
Twoje przypuszczenia są trafne Masz walniety czujbik położenia wału i nie ma co mierzyc omomierzem. Sam pomiar miernikiem nie jest akurat przy tym czujniku miarodajny i jednoznaczny. Poszukaj na allegro miejsc blisko ciebie gdzie mają części do Rovera. Za używke więcej niż 50zł nie zapłacisz a na pewno się przyda bo to słaby punkt tych wspaniałych aut Jeśli nie znajdziesz to daj znać bo mam takowy zapasowy na czarną godzinę bo taki to temat jak ty przerabiałem. Pozdrawiam
witam ja mialem takie samy objawy zgasl i juz nie zapalil wymienilem czujnik walka czujnik walu i dalej nie pali teraz to ja juz nie wiem o co chodzi pomozcie jak wiecie cos wiecej na ten temat.dzieki
[ Dodano: Pon Gru 29, 2008 21:30 ]
napiszcie mi na gg lub na email dzikeki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum