Wysłany: Nie Gru 28, 2008 18:47 [R620] Grzanie świec po odpaleniu silnika
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
witam, mam problem z moim roverkiem otóż po odpaleniu załącza się grzanie świec na ok 5 min. przy zimnym silniku, jak jest ciepły trwa to krócej. Sprawdziłam przekaźnik i na pewno jest sprawny. Ten sam problem miał Osamboch przeczytałam wszystkie jego posty i rozwiązania nie znalazłam. Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Sty 27, 2011 23:30, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Gru 28, 2008 18:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
przekaźnik jest ok na 100 %, świece są nowe, mostek jest dobrze skręcony. elektryk stwierdził że to alternator wymienił mi w nim części za które zapłaciłam kupę kasy okazało się że ta wymiana była niekonieczna bo dalej jest to samo
[ Dodano: Nie Gru 28, 2008 19:00 ]
Neosss To ja cię gnębiłam
Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Sty 2008 Posty: 206 Skąd: Złoty Stok
Wysłany: Nie Gru 28, 2008 19:04
U mnie przy wymianie pasków spadła wtyczka od czujnika i świece grzały 15s. i po odpaleniu znowu się załączały świece nie próbowałem na jak długo.
Ale wyskoczył mi błąd 15 czujnik ECT kupiłem nowy i ku mojemu zaskoczeniu nie potrzebnie bo wystarczyło nałożyć wtyczkę i problem zniknoł.
_________________ Człowiek nie wielbłąd musi się napić
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Nie Gru 28, 2008 19:10
Właśnie czytam na forum diesla, że problemy z czasem grzania świec mogą wynikać z czujnika temperatury cieczy chłodzącej. Tyle, że na pewno jest tak, gdy świece grzeją za krótko. Po zdjęciu wtyczki z czujnika wymuszany jest maksymalny czas grzania świec, ale raczej nie będzie aż tak długiego grzania. No tyle, że kto wie jak to jest w naszym dieselku, może akurat ten czujnik będzie miał tu takie znaczenie.
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Nie Gru 28, 2008 19:15
Czujnik znajdziesz jak zdejmiesz pokrywę silnika. Będzie po lewej stronie wkręcony w taki metalowy kolektor do którego dochodzą węże układu chłodzenia.
[ Dodano: Pon Gru 29, 2008 17:53 ]
Sprawdzilam czujnik, po zdjeciu wtyczki swiece grzeja caly czas. Moze faktycznie on jest przyczyna musze wymienic na nowy i wtedy zobczymy czy cos sie poprawi. Pozdrawiam
[ Dodano: Wto Gru 30, 2008 17:37 ]
Wymienilam czujnik niestety to nie on jest przyczyna dalej jest to samo co robic? prosze o dalsze porady
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum