Wysłany: Czw Gru 25, 2008 13:03 [R400] Wskaźnik temperatury cały czas na 0
Typ: SD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam Panowie mam taki problem.
Wskaźnik temp silnika jest prawie cały czas na pozycji 0 (a nawet mniej niż 0, bo poza skalą).
Na początku myślałem, że to albo czujnik albo sam zegar, ale zauważyłem że od święta potafi się podnieść, przede wszystkim zauważyłem to jak przejade pare km i zostawie go na chwile z włączonym silnikiem.
Ostatnio miałem podróż do miasta oddalonego o 50km i cały czas było na zero.
Czy to moze być wina termostatu, chociaż jedno mnie do tego nie przekonuje, bo powietrze z nadmuchu wcale nie jest takie zimne.
P.S. Jutro mam dalszą podróż, wsadziłem za grill karton i zobacze jak to będzie.
Jakie są wasze opinie?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Mar 04, 2011 23:13, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Gru 25, 2008 13:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja też i tak właśnie zrobie upewniając się tym wyjazdem w II dzień świąt
Jak wskazówka będzie się podnosić teraz (bo wsadziłem za grill karton) to znaczy że to termostat.
Pomógł: 18 razy Dołączył: 27 Mar 2008 Posty: 224 Skąd: Międzylesie
Wysłany: Pią Gru 26, 2008 18:22
karton to moze byc malo w taka pogode.. obecnie jest u mnie tam kawalek maty, która kiedyś wygłuszala podłoge w astrze i silnik przyzwoicie sie rozgrzewa. Wcześniej był własnie karton i podczas przymrozków nie dawał rady. Ale wszystko wiadomo prowizorka i trzeba zabrać sie za wymiane termostatu.
farek i masz racje. Karton nic nie daje.
W poniedziałek zamówię termostat i mam nadzieję, że szybko uda mi się go wymienić bo jeździć za zimnym silnikiem cały czas jeździć nie wolno.
Pomógł: 18 razy Dołączył: 27 Mar 2008 Posty: 224 Skąd: Międzylesie
Wysłany: Nie Gru 28, 2008 15:17
ja caly czas mam watpliwosci czy to na pewno termostat, roverek musi naprawde niezle dostac w d.. zeby sie dobrze zagrzał. W dodatku temperatura potrafi spadać jak zaczynam jechac spokojniej..
Jak dam mu mocno w kość to wskazówka dobija do połowy skali, jak jadę spokojniej, to odrobinę poniżej połowy spadnie. Termostat świeżo wymieniałem i zachowanie jest takie samo. Mam wrażenie, że kiedyś szybciej się rozgrzewał więc albo jeszcze coś jest w układzie o czym nie wiem, albo .......... starzeję się i bardziej mi to przeszkadza
Sprawdż najpierw podłączenie pod czujnik,może styki zaśniedziały.Miałem to samo kilka miechów wstecz,prysnąłem kontaktem do styków,wskażnik nagle ożył i wskazuje nadal.Tylko u mnie to było latem,nie używałem ogrzewania,a wręcz przeciwnie.Ale teaz ogrzewanie jest ok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum