Wysłany: Sob Sie 09, 2008 19:53 [Rover 214 1.4 16V] Instalacja BRC? Brak mocy na 4 i 5 biegu
Witam,
Niedawno zakupiłem samochód Rover 214 1.4 16V z 1997 r.
Autko posiada od około 2 lat instalację gazową, z tego co się orientuję to jest to BRC, ale nie wiem której generacji. Niestety od października 2007 nie jeździło wogóle. Autko poprostu stało. Po przeglądzie w zeszłym tygodniu wszystko wydawało się ok. Wymienione zostały membrany w parowniku. Auto bez problemu odpala na benzynie jak i na gazie. Równo pracuje i nie przerywa, aczkolwiek nie bardzo wchodzi na obroty, można powiedzieć, że leniwie.
Poza tym na 4 i 5 biegu brakuje mu mocy i czasami muszę poważnie redukować. Nawet na małych podjazdach.
Co może być przyczyną. Czy wszystko musi się tylko ułożyć, bo autko nie jeździło ponad 7 miesięcy? Poza tym wydaje mi się że za dużo pali, tzn jazda mieszana na benzynie około 9,5 litra, a na gazie około 11 litrów
Z tego co się orientuję to te silniki są bardziej ekonomiczne.
Samochód miał w zeszłym roku remont, tzn. uszczelka pod głowicą, sprawdzanie ciśnienia na tłokach...etc.
Macie jakieś sugestie?
[ Dodano: Nie Sie 17, 2008 13:06 ]
Witam ponownie. Zauważyłem jeszcze, że tak naprawdę na gazie mam problem z osiąnięciem obrotów na poziomie 4000, a powyżej to już wogóle nierealne
Wczoraj byłem też nim w trasie - około 400 km - podróż bardzo spokojna, tzn. 90-110 km/h (teściowa na pokładzie) i spalanie mi wyszło 9 litrów na 100 km. Czy to normalne?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sie 09, 2008 19:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 13:08
Witam,
Jeżeli dobrze rozumiem brak mocy występuje tylko na gazie?
Jeśli tak to wg mnie trzeba po prostu wyregulować instalację czyli podpiąć pod komputer (jeśli sekwencja). U mnie też jest trochę mułowaty ale to jest kwestia regulacji.
Co do spalania to rzeczywiście trochę dużo. Mi przy prędkościach 100-120km/h spala ok. 7,5l gazu (sprawdzone już niejednokrotnie).
Wysłany: Wto Gru 30, 2008 20:59
aiwer napisał/a:
Jeżeli dobrze rozumiem brak mocy występuje tylko na gazie?
Właśnie problem polega na tym, że na benzynie też jest zamulony.
Autko ma problemy aby osiągnąć 4000 obr./min.
Ostatnio to się wogóle załamałem, bo widziałem parę filmików na YouTube o Roverkach 214 i nie mogłem uwierzyć jak te auta wykręcają 5000-7000 obr./min. U mnie to nie do pomyślenia
Wysłany: Sro Gru 31, 2008 07:42 Re: [Rover 214 1.4 16V] Instalacja BRC? Brak mocy na 4 i 5 b
tael napisał/a:
Witam ponownie. Zauważyłem jeszcze, że tak naprawdę na gazie mam problem z osiąnięciem obrotów na poziomie 4000, a powyżej to już wogóle nierealne
Może zapłon się przestawił? np przeskoczył pasek rozrządu o jeden ząbek. Jakbyś miał gdzieś dostęp do lampy stroboskopowej to warto sprawdzić czy wyprzedzenie zapłonu jest prawidłowe. Możesz też sprawdzić styki w kopułce przerywacza czy nie są zaśniedziałe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum