1 podczas kręcenia kierownicą gdy samochod chodzi to wspomaganie wydaje głosny dzwięk , czy ktos wie co to moze byc i czy cos trza z tym zrobic ?
Kiedy to dokładnie występuje, od razu w momencie gdy z rana idziesz i odpalasz auto, czy może po tym jak silnik jest już rozgrzany i przejechał powiedzmy ileś tam km? Jeśli występuje to z rana kiedy odpalasz samochód, to poczekaj aż silnik się nagrzeje i aż płyny się dobrze rozejdą, niestety mamy zimę i działa to wszystko nieco wolniej niż latem.
To dziwny problem, mi z rana tylko w momencie kręcenia kierownicą zaraz po odpaleniu autka na zimnym silniku hałasuje wspomaganie, ale po ok. 5 minutach to przestaje i pracuje idealnie.
Pomógł: 17 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Posty: 292 Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Gru 31, 2008 15:45
mariusz66 napisał/a:
1 podczas kręcenia kierownicą gdy samochod chodzi to wspomaganie wydaje głosny dzwięk , czy ktos wie co to moze byc i czy cos trza z tym zrobic ?
Brak płynu do wspomagania. Sprawdź układ i dolej płynu. Usterka do pilnej naprawy.
mariusz66 napisał/a:
2 Po zamknieciu drzwi kierowcy niegasnie kontrolka informująca o tym ze dzwi są nie zamknięte i w wewnątrz caly czas swieci sie lampka
Uszkodzony czujnik krańcowy przy drzwiach. Musisz poszukać który to. Koszt nowego w Hondzie, bo gdzie indziej mało prawdopodobne że dostaniesz, to ok 50zł.
Racja, jeśli non stop się to powtarza nawet na ciepłym silniku, to jest ewidentny brak płynu i/lub też uszkodzona pompa wspomagania, chyba tak to się zwie...
mariusz66, wloz glowe pod silnik i sprawdz czy nie jest morky, sprawdz tez przy zbiorniczku czy nie ma tam mazi, jezeli nci nei widac poloz jasny karton pod auto na noc i bedziesz widzial czy sa wycieki...
Ja stawialbym na brak plynu i zapowietrzony uklad, dolewasz plynu na maks i krecisz na odpalonym silniku kierownica prawo lewo do konca kilka razy...
Ja mam to samo, ale u mnie po nagrzaniu się wszystko przestaje i tylko z rana po nocy się tak dzieje, ale niestety ja mam coś chyba z wężykiem pod zbiorniczkiem, bo niestety płyn mi cieknie... więc to może być tego wina i po nowym roku się zabieram za to. Ważne, aby nie jeździć w momencie gdy wspomaganie wydaje takie dźwięki.
Witam,
pierwszy problem to ewidentnie brak płynu lub płyn nie dociera do pompy (może gdzieś wąż się załamał)
drugi problem jak koledzy piszą to wina wyłącznika krańcowego w drzwiach, nie wiem czy jest przy zamku czy przy zawiasach (w twoim aucie), wykręć przeczyść, popryskaj wd40, powinno pomóc, jak nie to wymiana (koszt niewielki)
Pomógł: 22 razy Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 629 Skąd: Gliwice
Wysłany: Sro Gru 31, 2008 19:44
mariusz66 napisał/a:
2 Po zamknieciu drzwi kierowcy niegasnie kontrolka informująca o tym ze dzwi są nie zamknięte i w wewnątrz caly czas swieci sie lampka
Wykręć czujnik krańcowy (śrubka krzyżakowa) odepnij go i zabież do domu. Obudowa czujnika jest zamknięta na zatrzaski, podważ je delikatnie małym śrubokrętem lub czymś ostrym. Uważaj żeby nie zgubić dwuch małych sprężynek i blaszki stykowej, które są w środku. Wyczyść dokładnie styki, i zabezpiecz jakimś środkiem do czyszczenia styków lub poprostu smarem (ja tak zrobiłem). Poskładaj w odwrotnej kolejności. Powodzenia, pomogłem->kilknij "pomógł".
P.S.
Taki wyłącznik kupisz w firmie HR Automobil (za kilka złotych z wysyłką), adres na stronie klubowej.
_________________ ɹɐɾʇǝq ɯɐıʍɐɹpzod
nie ma za co- kliknij POMÓGŁ
R420 Di'97,był
R111 LSi'96,był
R420 Di'97,był
R75 CDT+'02,jest
MG TF '04,jest
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum