Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2000
Witam
Mam problem z nietrzymaniem pradu przez akumulator.
Co prawda mam malego zlodzieja pradu 0.1A ale chcialem zapytac czy alternator w moim aucie dziala poprawnie, tz. gdy odpale silnik laduje na poziomie 14,1 - 14,4V poznieje pochodzi z 5 -10 min i ladowanie spada do 13.7 -14.0V. Czy to normalne zachowanie?
Dodam jeszcze ze nie ma zadnej roznicy w napieciu po wlaczeniu swiatel.
Czy jest mozliwe ze napiecie ladowania jest OK ale alternator nie laduje z natezeniem 75A (bo tyle chyba ma byc). Z gory dziekuje z odpowiedzi
pozdrawiam
_________________ [R 45 1.8 00r]
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Mar 06, 2011 23:29, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sty 05, 2009 18:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mam problem z nietrzymaniem pradu przez akumulator.
Co prawda mam malego zlodzieja pradu 0.1A ale chcialem zapytac czy alternator w moim aucie dziala poprawnie, tz. gdy odpale silnik laduje na poziomie 14,1 - 14,4V poznieje pochodzi z 5 -10 min i ladowanie spada do 13.7 -14.0V. Czy to normalne zachowanie?
Dodam jeszcze ze nie ma zadnej roznicy w napieciu po wlaczeniu swiatel.
Czy jest mozliwe ze napiecie ladowania jest OK ale alternator nie laduje z natezeniem 75A (bo tyle chyba ma byc). Z gory dziekuje z odpowiedzi
pozdrawiam
wedlug mnie to bedzie normalne bo jak odpalasz auto to masz napewno powyzej 1 tys obrotow a pozniej spadaj i wtedy pelnego ladowania nie ma ono wystepuje raczje w pewnym przedizale obrotow a ile to ma byc to ci nie powiem bo jeszce gego nie sprawdzalem w r jakby to byl fiat to bym ci powiedzial
ja bym na twoim miejscu sprawdzil czy laduje jak jest porzadnie obciazony tzn jak masz wszystko zapodane elektrycznie w aucie i wtedy sprawdzic na wolnych obrotach i na troche wyzszych takich powiedzmy 2 tys i czy wtedy nie ma roznicy w ladowaniu bo to najwazniejsze
jeżeli niezależnie od obrotów i ilości włączonych odbiorników napięcie utrzymuje się na poziomie ~14V to moim zdaniem nie masz się czym przejmować. A te 75A to raczej tylko teoretycznie i przy naprawde max obciążeniu.
Pomógł: 33 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 371 Skąd: Pszczyna
Wysłany: Pon Sty 05, 2009 18:38
jackson420 napisał/a:
jeżeli niezależnie od obrotów i ilości włączonych odbiorników napięcie utrzymuje się na poziomie ~14V to moim zdaniem nie masz się czym przejmować. A te 75A to raczej tylko teoretycznie i przy naprawde max obciążeniu.
Bo ja juz wymyslilem teorrie ze wlasnie alternator nie potrafi doladowac aku bo laduje zbyt malym natezeniem pradu, ale chyba sie myle.
jakbyś wsadził odpowiednio duży akumulator to pewnie nie dałby rady go doładować, lae do tego potrzebowałbyś czegoś ponad 100Ah.
wg serwisu akumulator.pl prawidłowe napięcie ładowania to 14.0 - 14.4V, a max to 14.6V. Jak ostatnio sprawdzałem u mnie było monstop 14.6V i znajomy elektryk mówił, że jest idealnie
Pomógł: 33 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 371 Skąd: Pszczyna
Wysłany: Pon Sty 05, 2009 18:55
jackson420 napisał/a:
wg serwisu akumulator.pl prawidłowe napięcie ładowania to 14.0 - 14.4V, a max to 14.6V.
No to w takim razie moj alternator dobrze laduje aku przez pierwsze 10 min. Tylko co moze byc tego przyczyna ze zaczyna dobrze a pozniej juz tylko mniej? moze szczotki sie koncza?
[ Dodano: Pon Sty 05, 2009 18:57 ]
thef napisał/a:
0,1 A to już chyba duży złodziej.
Znaczy sie to 0.1A to juz wszystko co autko bierze na postoju z tego 0.08A bierze instalacja gazowa. W srode jade do gazownika, ma to sprawdzic.
Moze tylko kwestia regulacji regulatora napięcia. IMO jakby szczotki były niebardzo to miałbyś większe skoki napięcia - aczkolwiek elektrykiem nie jestem.
U mnie na postoju tez bierze coś kolo 0,3A - chyba trochę dużo, ale może ten typ tak ma...
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1453 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 23:25
Ano powinno... Ile kolego masz w końcu tego obciążenia akku? Pomierz najpierw bez podpiętego kompa od LPG, a póżniej z. Możliwe że to właśnie ten komp tak Ci wysysa bateryjkę...
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum