Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Mar 2007 Posty: 77 Skąd: Pleszew
Wysłany: Czw Maj 17, 2007 16:51
Nie zaczynam nowego wątku, skończę ten.
Po naprawie rurki udałem się wczoraj do fachmana od klimy.
Sprawdził mi układ na szczelność -- nie wiem czy dobrze powiem ale chyba przy ciśnieniu 5 bar ??, było git.
Potem napełnił mi układ i klima działa
Nawet byłem zdziwiony bo za bardzo nie śmierdzi, wręcz w ogóle.
Koszt: 20zł sprawdzenie szczelności, 100 zł napełnienie klimy.
Wakacje przede mną. Żona w ciąży więc będziemy się chłodzić .....hehehehehe
Witam, mam podobny problem z klimą, nabijana była w lipcu i działała przez pare miesięcy, jakiś czas temu zauważyłem że klima się nie załącza i coś zaczęło klekotać w okolicy pompy tam koło alternatora i nie wiem co się dzieje, może ktoś mi pomoże lub doradzi?
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1452 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Sob Sty 03, 2009 17:17
Kozik napisał/a:
Niektóre firmy jak im się chce to potrafią złapać gaz i później tylko różnicę dobić ale nie robi się tego powszechnie. Bo dużo z tym roboty.
Wszyscy u ktorych bylem tak robią... Maszynka sprawdza przy okazji szczelność instalacji pakując 12 atmosfer Azotu. Calość trochę trwała...
A i miala R 416SI w swojej bazie
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
nawet bez okularów widać - robi się zielono wokół nieszczelności Właśnei to mam przy jednym z zaworów trza bedzie zrobić serwic wiosną - ale klima działa, więc ubytek niewielki jak narazie.
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1452 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 17:20
Brt napisał/a:
nawet bez okularów widać
U mojego kolegi było włąsnie wudać zielonkawy nalot na jedntm z łączeń rurek. Ten barwnik fejnie świecił w ultrafiolecie Ale kolega nie byl z tego zadowolony
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
Mutilator, obejrzyj układ czy nei ma gdzieś nieszczelnosci, to na poczatek. Mozesz spróbować podać bezposrednio napiecie na sprężarkę i zobaczysz czy się włączy i zacznie chłodzić. Pozatym obejrzyj samą sprężarkę i koło pasowe, może gdzieś jest luz i stąd ten hałas. Dobrze by było wiedzieć czy jest czynnik w układzie. A no i sprawdź bezpieczniki (pod maska i w kabinie).
Kiedyś był taki przypadek na forum:
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#85
Moze być podobnie u Ciebie A i warto poczytać to:
http://www.roverki.pl/article.php?sid=465
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum