Wysłany: Sob Sty 10, 2009 17:28 [R620] Informacje o diagnostyce, program, protokół
Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1995
Witam
Szukam jakiegos programu do diagnostyki lub przynajmniej informacji jaki protokół komunikacyjny jest uzyty do komunikacji z ECU mojego auta. ECU jest firmy bosh TYPE 4078, posiada złącze w standardzie OBD z linia K bez lini L. Program VAG-COM wykrył komputer (komputer odpowiadał echem na wyslany bajt) jednak nie nawiązała sie kominukacja.
pozdrawiam
_________________ pozdrawiam
Tomek
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Sty 28, 2011 00:08, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sty 10, 2009 17:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Po czym to stwierdzasz?
Według opisu zlacza OBD2 to mam linie K, a nie mam L.
Znam sposób odczytu kodów przez błyski, ale nie o to mi chodzi,nie mam problemów z autem. Chcialem znalezc program lub opis protokolu komunikacji bo sam pisze program do diagnostyki.VAG Uzywa lini K i protokolu KWP1281,KWP2000 lub lini interfejsu CAN i protokolu KWP2000,nie wiem jednak jakiegi protokolu uzywa moj rover dlatego pytam o program bo wtedy najlepiej podejrzec komunikacje
na 7 pinie jest linia K, L powinna byc na 15. Potwierdzeniem na to(w moim aucie) jest fakt, że ECU odpowiada echem na wyslane dane, gdyby to byla linia L byla by cisza ponieważ jest to linia jednokierunkowa. K jest linia dwukierunkowa (inout).
[ Dodano: Pią Sty 16, 2009 13:32 ]
sprawdziłem dokaldnie i w złaczu OBD2 jest też linia L (pin 15). Ma ktoś wiedze czy mozna skomunikaowć sie z autem przy pomocy protokołu ISO 9141?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum