Wysłany: Pon Sty 12, 2009 00:27 [r 200] szyby Parują!! nic nie widać
Witam mam roverka 220sdi i nie moge dac sobie rady z szybami... tak paruja ze glowa za mała próbowałem juz wkładaś pod wycieraczki gazety i nic nawiew chodzi cały czas na 3 i 4 biegu i odparowana i czysta jest tylko przednia szyba a zeby coś zobaczyć z lewej badz prawej opuszczam szyby w dół ;/ o tylnich juz nie wspomne normalnie woda z nich leci jak pojezdze z 30 min i cały czas zaparowane nie mam klimy wiec nie osusze troche tego powietrza ;/ a jak dmuchawa chodzi na 1 biegu to nawet przednia mi paruje....;/ co mam z tym zrobic?? z tego co wyczytałem to model 200 nie ma filtra pyłkowego?? mozna go jakos załozyć zeby coś pomogło??
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sty 12, 2009 00:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
zasadnicza sprawa .... czy masz obieg zewnętrzny włączony Może gdzieś linka jest zerwana i jeździsz na wewnętrznym Jak ruszasz prawym suwakiem to słychać jak się hałas od nawiewu zmienia Co do filtra, to zdejmij schowek pasażera i jeśli masz fabrycznie przygotowane miejsce, to mozesz wrzucić filtr. Powinien pasować ten:
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#67
Brt mam miejsce na filtr bo patrzyłem juz kiedyś ale tak na logike biorąc filtr powinien być zamontowany przed dmuchawą przed całym układem a z tego co ja widziałem to miedzy dmuchawą nagrzewnicą jest miejsce na filtr...?Jesli nie mam racji poprawcie mnie bo jak włoze filtr miedzy własnie dmuchawe a nagrzewnice to nie bedzie dmuchało bo przez filtr cieżko bedze miało co nie??
zapal napisał/a:
a nagrzewnica wporzadku?? koledze w astrze jak przecikala nagrzewnica to wlasnie mial okropnie zaparowane szyby...
nagrzewnica chyba ok bo płynu nie ubywa z układu i jeszcze sam ja osobiscie czyściłem zeby lepiej w aucie grzało
Kolego Brt Obieg mam wlączyć wewnętrzny czy zewnętrzny?? mam wewnetrzny właczony!
Brt mam miejsce na filtr bo patrzyłem juz kiedyś ale tak na logike biorąc filtr powinien być zamontowany przed dmuchawą przed całym układem a z tego co ja widziałem to miedzy dmuchawą nagrzewnicą jest miejsce na filtr...?Jesli nie mam racji poprawcie mnie bo jak włoze filtr miedzy własnie dmuchawe a nagrzewnice to nie bedzie dmuchało bo przez filtr cieżko bedze miało co nie??
zapal napisał/a:
a nagrzewnica wporzadku?? koledze w astrze jak przecikala nagrzewnica to wlasnie mial okropnie zaparowane szyby...
nagrzewnica chyba ok bo płynu nie ubywa z układu i jeszcze sam ja osobiscie czyściłem zeby lepiej w aucie grzało
Kolego Brt Obieg mam wlączyć wewnętrzny czy zewnętrzny?? mam wewnetrzny właczony!
włącz zewnętrzny i problem z parowaniem się skonczy Filtr jest pomiędzy dmuchawą a nagrzewnicą, jak go założysz to spadnie siła nadmuchu.
Czasami jak mam więcej osób w aucie to stosuję jeszcze taki patent, że korzystam z tego "bypassu" chłodnego powietrza (lewy suwak tak do połowy). Zamykam kratki środkowe a boczne ustawiam w kierunku szyb. Pokrętło ustawiam na szyby, i wtedy mam dość spory nadmuch zarówno na przednią szybę (ciepłe) jak i boczne szyby (chłodne powietrze) i szyby są odparowane, bez użycie klimy
Będzie.
Roverki nie mają zabezpieczenia, a np w R800 klimatronik automatycznie włącza sprężarkę, żeby szybciej odparować wnętrze nawet jak jest zimno (przynajmniej tak mi się wydaje patrzącn a to, że po pewnym czasie jałowe się minimalnie podnosiły i czułem takie drgnięcie, jak przy załączeniu kilmy).
To chyba piter34 pisał, że w AR nie działa poniżej 3 st. C, ale ZTCW to w Roverkach działa.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
nie powinna ... od tego masz czujnik przy parowniku chroniący parownik przed zamarzaniem. U mnei ostatnio przy mrozie nie zadziałała. Ciekawe czy dziś by ruszyła
Aż muszę otworzyć maskę i zobaczyć, czy w R600 się załącza, czy to tylko efekt autosugestii, że jak wcisnę przycisk A/C to autko szybiej odparowuje.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Auto Wyszorowane szyby odtłuszczone wycieraczki wysuszone obieg zewnetrzny i moment i szyby czyste nawet teraz jak jade to widze w bocznych szybach
Mam jeszcze jedno pytanie... tzn Problemik bo jak wlacze ogrzewanie tylniej szyby to grzeja mi tylko 3 paski i nic wiecej i słabo widoczna jest tylnia szyba przez to da sie to jakoś naprawić bo mnie to meczy Brt Punkt leci na konto
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum