Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Witam
Od niedawna pokazał sie u mnie problem z gasnącym roverkiem R416 z 96r si 16V 1,6 Podczas jazdy- głownie gdy np jadę na jedynce, hamuje i nagle wcisnę sprzęgło (jazda np w korku)- obroty spadają i powinny zatrzymać sie na ok 1tys a spadają do 400, nieraz do 0 - nie występuje to zawsze, nieraz jest ok, obroty spadają i hamują na ok 1200 i auto nie gaśnie. Czy to może być brudna przepustnica? Filtry sa nowe
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Mar 07, 2011 23:53, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sty 14, 2009 20:00 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
świece i cały układ WN jest nowy, przy odpalaniu na zimnym czy ciepłym jest wszystko ok, silnik chodzi równo nie skacze nie szarpie - tylko gaśnie przy sytuacji jak opisałem wyżej. Jak dokładnie sprawdzić silniczek krokowy?
Pomógł: 22 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 508 Skąd: Z Google :)
Wysłany: Czw Sty 15, 2009 07:30
ale gdyby to byl krokowy to przy odplaniu na zimnym np tez by gasl byl niedawno temat i opisywalem jak to wygladalo u mnie jak uwalilem krokowy... wiec to raczej nie to..
_________________ www.dvhk.eu nowe forum nowe mozliwosci
nie koniecznie zaraz by gasł... może stoi w takkiej pozycji, że obroty są troszke podwyższone, co umozliwia pracę na zimno, a może jest po prostu usyfiony i podczas startu jakośtam się ustawia, a podczas wciskania sprzęgła, kiedy musi ruszyć się szybko, już nie daje rady.
Jak masz klimę, to test jest prosty - przy włączeniu powinny się podnieść na chwilkę obroty...
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
dawidd, - mialem identyczny przypadek i wymienilem krokowca i objawy ustąpiły. mimo tego ze przy klimie widac bylo reakcje obrotow na krokowcu to i tak on byl winny
jesli nie chcesz niepotrzebnie tracic kasy zeby sie upewnic to spotkaj sie z kims kto ma roverka i pozyczcz krokowca na krotka przejazdzke wymana prosta - odpiac 1 wtyczke i odkrecic 2 srubki
danterape, - to nie ma zwiazku ze sprezaniem, tak sie objawia zwalony krokowiec
danterape, - to nie ma zwiazku ze sprezaniem, tak sie objawia zwalony krokowiec
ta. bylem ze swoim w serwise Rovera w Częstochowie -> bledy komputera, silnik krokowy, czujnik polozenia walu korbowego ....
okazalo sie ze silnik nie ma sprężania po władowaniu w wymiany tych duperelni 600 zł
wiec wiem co mowie bo mialem ten sam przypadek i wymiana silnika krokowego nie dała mnie nic, a silnik zimny zapalał! jak był ciepły to umierał po prostu. podnosilem go poprzez redukcje biegu i gwałtowne puszczenie sprzęgła... tylko tak sie budził
takze nie zgadzam sie z Twoja opinia i ponownie radze zmierzyc cisnienie na cylindrach przy okazji. nie jest to trudne
do autora - widze ze jestes z Czestochowy, ewentualnie jak masz problem to mozemy sie umowic, podjedziesz i Ci tego silnika krokowego użycze na 10 min. mało tego, zdaje sie ze mam jeden w zapasie!! bo mi został po wymianie "dobrego na dobry !"
w sygnie masz telefon, zadzwon jak cos to sie dogadamy, wkoncu powinnismy sobie pomagac, nie?
wielkie dzięki kolego danterape ale musze najpierw swój stary wymontować i wyczyścić - myślę ze to starczy a jak nie to sie odezwę to może odkupie twój stary, ale teraz mi cos zniknął problem z gaśnięciem - pewnie silnik sie przycina, a jeśli chodzi o ciśnienie to niedawno miąłem sprawdzane - ponoć jest ok (znajomy mechanik sprawdzał)
danterape, - ja tez pisze na podstawie wlasnych doswiadczen a kompresje wiem ze mam bo przy robieniu HGF wymieniono komplet uszczelek glowicy i zawory ssace i tez sam ja mierzylem
a zeby nie wywalac kasy do smietnika to sugerowalem dawiddowi zeby najpierw sprawdzil z kims co nie ma objawow i porownal zanim cos kupi
dawidd, - mi tez na pewien czas odpuscilo ale po tym wrocilo i wlasnie wtedy podmienilem krokowca i teraz ciesze sie swietym spokojem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum