Wysłany: Sob Sty 24, 2009 18:01 [R214Si 1.4 1997r] koŻuch z oleju w zbiorniku na płyn
Ostatnio zauważyłem że w zbiorniku na płyn chłodniczy zrobił się kożuch z oleju. Czy może to być wina uszczelki pod głowicą???
Ostatnio zmieniony przez Paul Sob Sty 24, 2009 22:48, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sty 24, 2009 18:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Gość
Wysłany: Sob Sty 24, 2009 18:22 Re: [R214Si 1.4 1997r] korzuch z oleju w zbiorniku na płyn
waldi80 napisał/a:
Ostatnio zauważyłem że w zbiorniku na płyn chłodniczy zrobił się korzuch z oleju. Czy może to być wina uszczelki pod głowicą???
Prawdopodbnie to uszczelka, lub pozostałości po wcześniejszym HGF-ie.
Jest sporo postów na ten temat na forum, poczytaj je jak również te o czyszczeniu układu chłodzenia.
Sprawdź czy nie ma innych typowych objawów dla HGF-a, np. kawa z mlekiem pod korkiem wlewu oleju. Po za tym obserwuj silnik.
Kurde, mi gdzieś spierdziela płyn a pod korkiem sucho i czysto że można jeść.
W takim razie dziś napije sie bro a jutro pogadam z tym moim Roverkiem.
A masz male czy duze dzienne przebiegi? 99% aut ma teraz maslo pod korkiem jak silniki sa notorycznie niedogrzane. Woda z powietrza sie skrapla i tyle.
[ Dodano: Sob Sty 24, 2009 19:11 ]
Kolega waldi80 niech najpierw napisze ile ma juz to auto i czy byl ten kozuch przedtem. Mozeliwe tak jak RODZOSM napisales ze stary brud.
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
Ostatnio zmieniony przez Zukowaty Nie Sty 25, 2009 00:53, w całości zmieniany 1 raz
Gość
Wysłany: Sob Sty 24, 2009 19:16
Zukowaty napisał/a:
A masz male czy duze dzienne przebiegi? 99% aut ma teraz maslo pod korkiem jak silniki sa notorycznie niedogrzane. Woda z powietrza sie skrapla i tyle.
Przebiegi małe, powiedziałbym wręcz że bardzo małe 4km do pracy rano i po południu powrót.
Silnik praktycznie zimny. Ale wskazówka temepratury po ok 2,5 km osiąga swoje stałe położenie, troche poniżej połowy skali i tak już zostaje.
Jakieś 3 miesiące temu wymieniałem płyn chłodniczy. Przed wymianą na korku zbiornika od płynu zauważyłem zabrudzenia, teraz korek jest czysty jest za to korzuch... Korek od wlewu oleju jest czysty.
Jakieś 3 miesiące temu wymieniałem płyn chłodniczy. Przed wymianą na korku zbiornika od płynu zauważyłem zabrudzenia, teraz korek jest czysty jest za to korzuch... Korek od wlewu oleju jest czysty.
Moze jeszcze rzeczywiscie resztki starego syfu. Obserwuj i melduj czy nie przybywa tego. waldi80, Ty nie robiles przypadkiem HGF'u w Puszczykowie u Wojtka ? Wiem ze ktos mniej wiecej tyle czasu temu robil u niego w i uklad byl tak zawalony ze nie udalo mu sie przez 3 dni wszystkiego wyplukac, podobno nie chcial sie plyn z jakimis specyfikami przebic przez ta maz.
Zukowaty Wojtka z Puszczykawa nie znam więc z autem u niego nie byłem Jednak po wymianie płynu mechanik mówił że wszystko było bardzo zanieczyszczone...
Bardzo prawdopodobne że jest to uszczelka pod G sam miałem to nie tak dawno tyle że tak jak u "cige " olej był wymieszany z płynem ale korzuch tez się na początku robił
Jak jezdzi sie w wiekszosci po trasach to nie ma prawa byc.
Nie wazne gdzie jezdzisz. Liczy sie tylko czas jaki silnik pracuje w ooptymalnej temp. Chodzi o odparowanie calej wody z silnika.Jak jezdzi sie male trasy to bedzie to samo bo para bedzie sie caly czas kondensowala pod kapa i korkiem
Zukowaty-w moim wlasnie tak jest, tez myslalem ze uszczelka pod G, bo na forum jak cos nie tak z plynem do chodnicy lub kozuch na korku od wlewu oleju to odrazu uszczelka pod G
a jak widac niekoniecznie
U mnie pewnie jednak uszczelka, bo zmniejsza się stan oleju i widać jego ślady w zbiorniczku na płyn(robi się kożuch na powierzchni) Czy przy wymianie uszczelki pod głowicą wymienia się jeszcze coś??? Jakieś uszczelniacze??? Jaki to koszt?
Ile kosztuje uszczelka od kolektora? Będę wdzięczny za odpowiedź.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum