Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sie 2006 Posty: 261 Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 17:32 [R75] Problem z elektronika?
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Koledzy mam problem z elektronika tak mi sie wydaje. Mianowicie w moim Roverku przestało ostatnio działać wyświetlacz od navigacji. Wogole nie chce sie wlaczac radio, cd, tv ani nawigacja. Kompletnie nie działa. Dodatkowo kiedy włączam kierunkowskaz to "nie mruga" miedzy licznikami i wydaje sie jakby wogole nie działały kierunkowskazy ale na zewnatrz samochodu świecą. Dodatkowo nie mogę włączyć ogrzewania tylniej szyby oraz wewnętrznego obiegu nawiewowego. Oprócz tego nie mogę zamknąć samochodu w żaden sposób. Ani za pomocą alarmu ani za pomocą kluczyka. Prosze o pomoc bo jestem załamany:(
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 11, 2010 18:59, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 17:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 18:43
Myslisz zeby podlaczyc do komputera? Moze wyjdzie miejmy nadzieje:) zrobie to w poniedzialek:) ale nikt nie przypuszcza co to moze byc? nikt nie mial podobnych objawów?
Pomógł: 22 razy Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 629 Skąd: Gliwice
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 19:26
patrysgn napisał/a:
Sprawdziłem i wszystkie są ok...
No to teraz posprawdzaj połączenia, wtyczki/konektorki. Jak raz działa a raz nie, to może nie ma gdzieś prawidłowego styku. Zasilanie radia po kabelku do bezpiecznika,
ogrzewanie tylniej szyby tak samo, itd. Myślę, że komp nie wykryje braku poprawności styków.
_________________ ɹɐɾʇǝq ɯɐıʍɐɹpzod
nie ma za co- kliknij POMÓGŁ
R420 Di'97,był
R111 LSi'96,był
R420 Di'97,był
R75 CDT+'02,jest
MG TF '04,jest
Pomógł: 74 razy Dołączył: 28 Maj 2007 Posty: 625 Skąd: Opole
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 19:38
Większością rzeczy, o których pisałeś steruje komputer (BCU), który znajduje się za schowkiem pasażera. Zamkami też.
Co prawda zima (nie odgrzybiałeś przewodów klimatyzacji?), ale czy możesz wykluczyć wilgoć w pobliżu schowka? Mało prawdopodobne żeby złącza się same porozłączały, chyba, że ktoś coś wcześniej grzebał i nie pozaciskał ich dobrze. Trochę dużo tego w jednym czasie zwariowało.
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 23:24
Wilgoci absolutnie wykluczyc nie mogę. Pewnie wiecie jak to w zimie...jedziesz to grzejesz wentylacja a jak podjezdzasz do domu to samochód cała noc stoi na zewnatrz i ciepłe powietrze sie skrapla. Tez mnie zastanawia ze az tyle rzeczy naraz zwariowało. Myslisz ze to zwiazane z tym ze zawilgotły przewody od komputera? Przywodów od klimatyzacji jeszcze w tym roku nie odgrzybiałem, ale zamierzam to zrobić na wiosne;)
Pomógł: 31 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 381 Skąd: ANGLIA
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 23:53
Zrób jak Henryk ci podpowiedział,jeżeli nie będzie rezultatu to tylko diagnostyka,ja wiem że to kosztuje,ale w autkach które mają przewodów,przekazników,kąputerków po same uszy!to nie uniknione!I w końcu i tak skończysz podłączony do kąpa
_________________ HMMM czy dobrze zrobiłem???...Tak!-ale i tak chcę z powrotem Land Rovera
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 00:04
patrysgn napisał/a:
ciepłe powietrze sie skrapla
raczej nie to miałem na myśli, bo we wnętrzu to raczej nie skrapla się aż tak żeby zaszkodziło. Zbyt wiele rzeczy w dosyć odległych miejscach padło. Spróbuj dokopać się tego BCU i sprawdź na wszelki wypadek mocowanie wiązek, tak żeby to wykluczyć. Sam nic więcej raczej nie wskórasz. Silnik odpala?, czyli akumulator dobry?
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 00:10
Ale tam nikt nigdy nie grzebal zeby cokolwiek moglo sie odpiac. W zadna duużą dziurę tez nie wpadlem. Wiec wiazki sa dobre pewnie:) bo raz dziala a raz nie:) np jechalem teraz wieczorem to wszystko działalo normalnie a jedynie radio FM nie działalo, bo cd elegancko grało;) natomiast wcześniej to nie wiedziałem już co robić bo tak jak pisałem posypało sie wszystko. Samochód zapala bardzo ładnie wiec to chyba nie wina akumulatora.
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 00:15
patrysgn same na pewno nie wypadną, tu masz rację. Domowymi sposobami to szukałbym wilgoci przy takim zachowaniu. Parę osób narzekało na wodę w bagażniku a tam chyba jest nawigacja? Sięgając pamięcią to komuś zalało czytnik navi. Sprawdź ten bagażnik.
W wielu przypadkach kiepskie połączenie masy powodowało problemy. W Rave jest specjalny rysunek miejsc podłączenia masy.
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 11:40
Wode w bagażniku mam przy kole zapasowym. Ale staram sie ją wycierać bo nie wiem jak mozna sobie w inny sposob z nią poradzic. A moze wilgoć dostała sie do tego komputera BCU w schowku?
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 13:21
patrysgn napisał/a:
nie wiem jak mozna sobie w inny sposob z nią poradzic
były opisane z rozwiązaniem wątki na Forum - poszukaj, akurat tego nie przerabiałem osobiście.
patrysgn napisał/a:
moze wilgoć dostała sie do tego komputera BCU w schowku?
najpierw sprawdź ten bagażnik. Woda przy schowku mogłaby pojawić się, gdybyś miał zapchany odpływ w komorze silnika, ten od strony pasażera. Sprawdź.
Wilgoć i zmiany temperatury to nie są optymalne warunki pracy układów elektronicznych
Na razie stawiałbym na wilgoć w bagażniku. Rozwiąż to.
Miałem bardzo podobne objawy, z tym że radio działało. Napewno masz gdzieś zwarcie. U mnie to był licznik. Jeżeli masz wersję z tv i masz wodę w bagażniku to szukałbym tam przyczyny. Moduł radia właśnie mieści się w komorze zapasowego koła pod plastikoą osłoną. Spróbuj się tam dostać i to odłączyć. spróbuj również odłączyć czytnik nawigacji w baagażniku. Słyszałem że podobne objawy daje posuty sterownik od webasto, ale nie wiem jaki silnik masz, tak więc traktuj to jako sugestję. Powodzenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum