Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sty 2009 Posty: 189 Skąd: Z mieszkania
Wysłany: Pon Lut 09, 2009 11:48 [R75] Filtr odmy
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Co wiecie na ten temat ? Co to wogóle jest odma ? Wystepuje cos takiego w naszym modelu jak filtr odmy ?
Pojechałem do mechanika i mowie ze chce wymienic olej. A on mowi ze oprocz filtra oleju dobrze by bylo wymienic tez filtr odmy, ale powiedzial ze musi miec troche czasu zeby go zdobyc bo tu malo kto o tym slyszal i trudno to dostac (mieszkam w londynie). Powiedzial ze jesli nie wymienimy tego a ten filtr jest juz brudny to moze mi zarzucac turbo olejem i turbina moze pójśc sie kochac. Co wiecie na ten temat ?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Gru 10, 2010 22:40, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lut 09, 2009 11:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 15:06
przejzalem ten post, dzieki. No to powiedzcie mi wkoncu czy ten filtr odmy oryginalny robiony przez Rovera jest tylko z pokrywa czy da sie kupic sam Bo tam roznie pisali. I drugie pytanie: czy ten od bmw napewno pasuje Prosze od pilna odpowiedz
[ Dodano: Pon Lut 16, 2009 16:04 ]
a i jeszcze jedno, bede bardzo wdzieczny jesli ktos by mi dal dokladny rysunek albo nawet fote tego jak wyglada taki filtr, albo nawet inaczej, zdjecie silnika z pokazanym dokladnie miejscem gdzie on jest. Chodzi o to ze tu w u.k. nigdzie niemoge tego dostac bo oni nie wiedza co to jest. Wiem ze po angielsku nazywa sie to "crankcase breather filter", ale oni i tak tego nie umija znalesc. W jednym sklepie powiedzieli zebym przyjechal i pokazal im u siebie w samochodzie co chce to mi to zalatwia, ale musze wiedziec gdzie to dokladnie jest w silniku. Wiem ze jak sie sciagnie pokrywe silnika to to widac, ale jak to wygalda dokladnie ? Bede dozgonnie wdzieczny za jakies foto ze strzaleczką skierowana na pokrywe filtru odmy
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 17:03
nitta, ale sprawa jest troszkę inna w przypadku odmy. Bo tam nie jest ważny tylko filtr, ale i zawór, który jest w pokrywie. Także lepiej wymienić komplet.
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 17:39
no ok, ale o foto bym bardzo prosil jak to wyglada pod maska, bo rozumie ze tą pokrywe bedzie widac. Mialem nadzieje ze ktos dzisiaj mi to foto da bo moglem jeszze dzis jechac i zamowic ta czesc, no ale juz przepadlo, ale jak by mi ktos dzisiaj to foto dal to bym jutro z rana pojechal.
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 18:03
cholera guzik widac, w tym miejscu co pokazuje strzalka widac jakis kabelek i tyle. No dobra, przynajmniej sie starales, dzieki. Chodzi o to ze jak pojade do sklepu i pokaze im np. to zdjecie i powiem im ze potrzebuje to co na rysunku, to my dadza ten kabelek.
Co do wtyrsków nie wiem, nigdy nie widzialem co jest pod plastikowa oslona, ten samochod mam dopiero jakis miesiac.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 18:14
Czerwona strzałka jest ważniejsza! Tam są linie papilarne Rowana!
A tak poważnie,to w sklepie powinni jednak wiedziec co to jest odma,tym bardziej na wyspie powinni mieć katalog.Ja zajechałem do sklepiku w Dąbrowie i po kilku minutach wiedzieli jakie potrzebuję filtry i osprzęt...no ale Polak potrafi!
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 18:20
no o to chodzi a ci wyspiarze to deb...Moj mechanik szukal tego 2 tygodnie i nie umial znalesc, wszedzie gdzie pytal wywalali gały i rozkladali rece. Znalazl jedynie w salonie bmw, ale byly tylko z pokrywa i cholernie drogie - choc Rowan pisze ze lepiej z pokrywa wymienic - ale skoro udalo mi sie znalesc w miare blisko sklep z czesciami mg i rovera to chcialem spytac u nich, ale jak zadzwonilem do nich i podalem im nazwe czesci rozlozyli rece. Dlatego przydalo by sie dokladne i wyrazne foto, na ktorym ladnie widac tą czesc, ktore bym sobie wydrukowal i pojechal z nim do nich i pokazal im paluchem ze chce "TO".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum