Pomógł: 10 razy Dołączył: 06 Sie 2007 Posty: 110 Skąd: Krakow
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 15:46
Webasto ma to do siebie, ze wyje. U mnie np jest tak, ze jak temp. spada poniżej piątki - webasto samo się włącza i chodzi. Po zgaszeniu samochodu tez chodzi przez minutę czy dwie - i słychać to dokładnie jak jakieś buczenie/kręcenie sie wiatraka pod maską itp
Może u ciebie buczy podobnie jak właśnie jakiś wiatrak? Bo wtedy jest ok - nic złego się nie dzieje.
Pzdr
E
Tak to ja wiem u mnie tez tak sie zachowuje ale teraz to naprawde bylo straszne wycie az sie przestraszyłem i szybko wyłączyłem. Po ponownym włączeniu było to samo!!! Nie wiem co to może być!!!! Podjadę chyba do jakiegoś mechanika, chociaż na wiosnę się ma więc może nie będzie potrzebne webasto!!!!!!
sysekp - jak włączyłeś webasto? Generalnie samo się uruchamia przy temperaturze poniżej +5. Ale jeśli faktycznie masz pełne sterowanie webastem i je uruchomiłeś to w urządzeniu jest śmigło do nawiewu powietrza i zdarza się, że po przesunięciu się na osi, trze o obudowę i wydaje przeraźliwe dźwięki .
_________________ Wiesław B. (wawwie@wp.pl)
Poszukuję przewodów ze skrzynką przekaźników do wentylatora chłodnicy Rover 75, jeśli ktoś ma na zbyciu to chętnie odkupię.
Witam.Nie chce zakładać nowego tematu żeby niepotrzebnie nie robić zamieszania.Mój problem jest taki że bez webasta temperatura po jeżdzie około 20-30 km (+8°C) rośnie do niecałej połowy (no a przy bardzo dynamicznej jeżdzie dojdzie do połowy ale tylko na jakiś czas) czyli tak około 2mm od połowy wskażnika.Prawdopodobnie termostat jest już na wykończeniu niestety. Czy taka sytuacja nie będzie miała wpływu na samo webasto? Nie chce żeby pracowało cały czas gdy jadę spokojnie
Wysłany: Czw Paź 25, 2012 08:17
lukasz5992 napisał/a:
. Czy taka sytuacja nie będzie miała wpływu na samo webasto? Nie chce żeby pracowało cały czas gdy jadę spokojnie
Nie będzie pracować cały czas. Dobije do nakazanej temperatury i się wyłączy albo będzie pracować z ograniczoną mocą aby podtrzymywać temperaturę silnika.
Dziś temperatura spadła poniżej +5' C i pobiegłem do roverka sprawdzić czy webasto działa. Cisza nic nie "szumiało" z webasto , ani nie wydawało żadnych dźwięków po odpaleniu silnika . Okazało się że przepalony bezpiecznik i wymieniłem go , Webasto zaszumiało przez chwilę i na moich oczach przepalił się bezpiecznik (dałem 15 A) bo taki był i taki jest narysowany na klapce przy bezpiecznikach, taki powinien być ? bo w instrukcji jest chyba podany 30 A.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Pią Paź 26, 2012 17:08
Johnny napisał/a:
(dałem 15 A) bo taki był i taki jest narysowany na klapce przy bezpiecznikach
Taki ma być,przynajmniej u mnie taki był i jest. Swój piecyk naprawiłem dopiero kilka dni temu i dzisiaj dopiero miałem okazję sprawdzić.
Jeśli wywala ci 15kę,to włóż 20,ale jeśli i ta nie wytrzyma,to trzeba szukać zwarcia.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 344 Skąd: Mazury
Wysłany: Nie Paź 28, 2012 20:54
Dziś pierwszy dzień z ujemną temperaturą i chciałem zobaczyć jak działa webasto. A tu nic jak by go nie było. Zrobiłem trasę 150km i temperatura na wskaźniku nie osiągnęła połowy skali. Jakby silnik jakiś niedogrzany był. Ciepełko w aucie zaczęło się dość późno robić. A tu mrozów większych na razie nie było. Zacznę od sprawdzenia bezpiecznika omawianego na forum. A jeżeli będzie ok to chyba daruję sobie. Czy z uszkodzonym webasto można normalnie jeździć ? Czy jest to konieczny element ?
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Nie Paź 28, 2012 22:10
Ja kupowałem auto w lecie i nie potrafiłem jeszcze sprawdzić piecyka,a sprzedawca zapewniał że jest sprawny.Potem raz byłem w serwisie,ale dopiero po 4ech latach wymieniłem sterownik i dzisiaj rano pięknie zagadało.
Można jeździć,ale jeśli do tej pory wskazówka temperatury była lekko powyżej środkowej kreski- to znak że prawdopodobnie masz sprawny układ chłodzenia.Silnik długo się nagrzewa,ale dasz radę.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 344 Skąd: Mazury
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 20:58
Bezpiecznik sprawdziłem jest OK , ale webasto nie gada. Do tej pory zawsze idealnie wskazówka była w połowie skali aż to pierwszych przymrozków kiedy całą trasę nie osiągnął połowy. Gdzie jeszcze poszukać przyczyny milczenia piecyka ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum