Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Czy w Roverkach seryjnie montowany jest mechanizm domknięcia szyb elektrycznych z pilota lub kluczyka? Jakiś czas temu zauważyłem, że podczas jazdy lewa przednia szyba ma różne (czysto przypadkowe) tryby otwierania - raz tak, a raz tak, czyli:
1 - szyba tyle idzie w dół, ile czasu trzymam pstryczek od jej otwierania
2 - wciskam przycisk raz, a szyba opuszcza się o 5cm, drugi raz opuszcza się do połowy, trzeci raz otwiera się cała
Inna sprawa, że czasami (ale nie zawsze), po wyłączeniu silnika i wyjęciu kluczyka ze stacyjki szyby jeszcze działają, tj. mogę je ew. domknąć przed wyjściem z auta. Dzieje się tak do chwili otwarcia drzwi. Wtedy prąd na szyby nie jest już podawany.
W związku z tym pytanie - czy tak powinno być i czy jest w tym jakaś prawidłowość? Instrukcja obsługi milczy na ten temat, w Civicu miałem takie szybiaste gadżety
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Mar 12, 2011 23:45, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lut 25, 2009 18:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie wiem jak innym ale u mnie szyby działają identycznie jak u Ciebie a co do domykania - niestety trzeba dokupić dodatkowy moduł. Mi się szczerze mówiąc nie chce grzebać w elektryce, jak wszystko działa. Ale po przesiadce z lanosa który miał takie coś w serii, wszędzie zostawiałem otwarte okna na początku...
Pomógł: 55 razy Dołączył: 21 Wrz 2008 Posty: 1110 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Lut 25, 2009 21:49
Nie chodzi mi tu konkretnie o moduł domykania, bo w tym przypadku to zbędny bajer - z tyłu mam szyby na korbki. W Civicu były 4 elektryczne + szyberdach i brak AC, więc fajnie, że to było w serii, bo domykanie miało szansę się przydać
A też możecie u siebie "bawić" się szybami, po wyjęciu kluczyka ze stacyjki? Przyznam, że to ciekawi mnie najbardziej, bo u mnie raz mogę, a raz nie.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
BoloSr [Usunięty]
Wysłany: Sro Lut 25, 2009 21:50
Mixtated napisał/a:
Nie chodzi mi tu konkretnie o moduł domykania, bo w tym przypadku to zbędny bajer - z tyłu mam szyby na korbki. W Civicu były 4 elektryczne + szyberdach i brak AC, więc fajnie, że to było w serii, bo domykanie miało szansę się przydać
A też możecie u siebie "bawić" się szybami, po wyjęciu kluczyka ze stacyjki? Przyznam, że to ciekawi mnie najbardziej, bo u mnie raz mogę, a raz nie.
tez mam korby z tylu i che to zmienic a co do reszty to jutro rano sparawdze jak dojade do pracy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum