Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Witam.
Ostatnio wróciłem od gazownika bo miałem małe problemy z gazem i robiąc mi to zauważył że uszkodzony mam kruciec na listwie wtryskowej benzynowej od wężyka który zasila tą właśnie listwę wtryskową.Nie dawno miałem robiony HGF i być może mechanik to uszkodził albo gazownik bo widać że było to klejone silikonem,ale niestety nie zwróciłem na to uwagi i nie mogę stwierdzić kto to zepsuł.Dziś to chciałem trochę sobie polepszyć(jakoś uszczelnić) i pojechać do mechanik z tym ale niestety urwałem to całkiem i teraz lipa.Autko trzeba brać na lawetę albo na hol.Mam pytanie czy da się to jakoś zrobić w domowy sposób czy konieczne jest kupowanie listwy wtryskowej?Ile kosztuje nowa listwa i gdzie ją kupić??Szukałem już i są tylko na allegro używane w przedziale 130-199zł.Czy listwa wtryskowa z R400 jest taka sama jak u mnie??
Ostatnio zmieniony przez Adrian Sro Sty 08, 2014 08:59, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lut 27, 2009 18:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 27 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 372 Skąd: z gór
Wysłany: Sob Lut 28, 2009 11:12
kup nową-używaną,bo pokleić raczej nic nie pokleisz,a nawet jakbyś to naprawił to chyba nie chcesz jeździć non stop z gasnica w ręku,prawda ?
100 pln to niedużo,a masz spokojną głowę,wymienisz sobie bez problemu sam,a i wtrsyki możesz na alledrogo sprzedać po 25 pln/szt to wyjdzie wlał/wylał.....
jeśli masz silnik 16 zaworowy, to listwy są takie same
wtryskiwacze w zależności od pojemności różnią się chyba tylko dawką, ale też będą pasować, no a poza tym zawsze możesz zostawić swoje, zresztą chyba za 130-200 plnów to chyba listwy będą bez
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
a wymiana takiej listwy to skomplikowana robota czy nie??Ona chyba jeśli się nie mylę to jest montowana na dwóch śrubach.Nie wiem czy brać się za to samemu czy dać to mechanikowi.
Ile powinien sobie zarządać mechanik za wymianę takiej listwy??
Pomógł: 22 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 387 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Sob Lut 28, 2009 13:30
Fido66 napisał/a:
a wymiana takiej listwy to skomplikowana robota czy nie??Ona chyba jeśli się nie mylę to jest montowana na dwóch śrubach.Nie wiem czy brać się za to samemu czy dać to mechanikowi.
Wyciągasz wężyk powrotu paliwa, odkręcasz zasilanie paliwa (dwie śrubki), odkręcasz dwie śruby, wyciągasz listwe, rozpinasz zasilanie wtryskiwaczy. Nową zakładasz w odwrotnej kolejnosci pamiętając o kolejości wtyczek wtryskiwaczy .
Nie wiem jaki dobry jest do niej dostęp w wersji z plastikowym kolektorem, ale jak widzisz że nie musisz nic więcej demontować, to pewnie maks 30 minut roboty.
Jak nie lubisz takiej zabawy, to pewnie mechanik może Ci to zrobić od ręki, przy Tobie. A za ile. Nie mam pojęcia .
A listwa jest sprawna? Prawidłowo podlaczona? Zawor cisnieniowy na końcu cały? Wtryskiwacze połączone tak jak trzeba?
Czemu wymieniałes?
Sprawdzales pozostałe elementy? Cewke zaplonowa?
Pompa daje dobre ciśnienie?
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Wszytko jest podłączone tak jak trzeba. Listwę wymieniałem bo złamała sie końcówka.
Cewki nie sprawdzałem bo nie wiem jak, no i on ma zamiar zapalić ale nie wychodzi to mu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum